Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Marina Vlady ruhátlanul a teljes Casanovában

MTI
2006.04.24. 09:40
Ötven év után megjelent DVD-n az egykori olasz botrányfilm, a Casanova kalandjai eredeti, teljes változata. A Steno által 1955-ben rendezett filmet egy hónapos forgalmazás után Olaszországban levették a mozik műsoráról, mivel - noha a film átment minden cenzori vizsgálaton, "szemérmetlennek, a közerkölcsöt és az illemet sértőnek" találták.

Az 50-es évek gyakorlata szerint a producereknek előzetesen be kellett mutatniuk a témát és a forgatókönyvet az olasz műsor-főigazgatóságnak, amely engedélyezte a francia-olasz koprodukciót. Igaz, azzal a feltétellel, hogy 22 jelenetet kivágnak belőle, és a Casanova kalandjai és szerelmei címet is szolidabbra kellett venni. A filmet megtekintette a filmesek Öncenzúra Bizottsága is, az utolsó, legdöntőbb állomás pedig a kormány cenzúrabizottsága volt. A filmnek ez szabad utat adott azzal a kikötéssel, hogy 16 éven aluliak nem nézhetik meg - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A film egy hónapig volt műsoron, amikor a trevisói Azione Cattolica tiltakozó levele eljutott a kormány illetékeseihez, akik egy 1923-as, Mussolini korából származó dekrétum alapján betiltatták A DVD készítői extraként csatolták azokat a jeleneteket, amelyek eleve a francia közönség számára készültek annak idején. Az ottani cenzúra ugyanis megengedőbb volt az olasznál. A néző ezek alapján összehasonlíhatja az olasz verziókkal. Láthatja például a főhőst alakító Gabriele Ferzettit, Marina Vladyt és Ursula Andresst ruhátlanul is, továbbá komikus fehérneműkbe és fátylakba burkolva.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.