Árpád
-2 °C
9 °C

Svéd filmnapok Budapesten

MTI
2006.04.26. 11:59
Négy új film szerepel az elmúlt évek sikerei közül a svéd filmnapokon, amit május 4-től rendeznek meg a fővárosi Művész moziban - közölték a szervezők szerdai sajtótájékoztatójukon.

A négynapos eseményt a Budapest Film és Svédország budapesti nagykövetsége közösen rendezi. Kristina Eineborg, a nagykövetség első titkára elmondta: tavaly 43 svéd film készült, ezen belül 11 dokumentumfilm, és összesen 283 mozgóképet mutattak be az országban. A svéd moziknak az elmúlt évben 14,6 millió nézője volt. Beszámolt arról, hogy idén új filmtörvény lépett életbe Svédországban, utalva arra is: a svéd állam a filmgyártókkal és a mozikkal ötéves egyezményt írt alá a gyártás és forgalmazás támogatására.

Kristina Eineborg elmondta, hogy a svéd film évente körülbelül 13,2 milliárd forintnak megfelelő támogatást kap, ebből 7,7 milliárd az államtól érkezik. A különbözet a jegybevételből, illetve televíziós csatornáktól származik - tette hozzá. A tendenciát érzékeltetve ugyanakkor megjegyezte: a két legnépszerűbb film tavaly a Harry Potter és a Csillagok háborúja legújabb része volt Svédországban.

A nyitónapon a Dalarnai emberek (2004) című alkotást vetítik, az íróként és színházi rendezőként ismertté vált Maria Blom első nagyjátékfilmjét. A történet három nővérről szól, akik egy kis faluban, Svédország Dalarna tartományában nőttek fel; apjuk hetvenedik születésnapján felszínre kerülnek a köztük lévő régi nézeteltérések.

A Tomas Alfredson által készített Négyféle barna (2004) a Killingga:nget humorcsoport filmje, míg a Zozo (2005) történetéből rendezője, a libanoni születésű Josef Fares élete köszön vissza; az alkotó ugyanúgy Bejrutban nőtt fel és tízévesen került Svédországba, mint a főszereplő kisfiú. A negyedik alkotás az iráni születésű Reza Bagher Popzene Vittulából című filmje (2004), amelynek vetítése előtt bemutatják Mikael Niemi azonos című, a forgatás alapjául szolgált kötetét. A történet egy kis, sarkkörön túli faluban játszódik a hatvanas években, amikor betör a faluba a popzene és megváltoztatja a helybeliek életét.

A svéd filmnapokon szereplő alkotásokat angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással vetítik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!