Svéd filmnapok Budapesten

MTI
2006.04.26. 11:59
Négy új film szerepel az elmúlt évek sikerei közül a svéd filmnapokon, amit május 4-től rendeznek meg a fővárosi Művész moziban - közölték a szervezők szerdai sajtótájékoztatójukon.

A négynapos eseményt a Budapest Film és Svédország budapesti nagykövetsége közösen rendezi. Kristina Eineborg, a nagykövetség első titkára elmondta: tavaly 43 svéd film készült, ezen belül 11 dokumentumfilm, és összesen 283 mozgóképet mutattak be az országban. A svéd moziknak az elmúlt évben 14,6 millió nézője volt. Beszámolt arról, hogy idén új filmtörvény lépett életbe Svédországban, utalva arra is: a svéd állam a filmgyártókkal és a mozikkal ötéves egyezményt írt alá a gyártás és forgalmazás támogatására.

Kristina Eineborg elmondta, hogy a svéd film évente körülbelül 13,2 milliárd forintnak megfelelő támogatást kap, ebből 7,7 milliárd az államtól érkezik. A különbözet a jegybevételből, illetve televíziós csatornáktól származik - tette hozzá. A tendenciát érzékeltetve ugyanakkor megjegyezte: a két legnépszerűbb film tavaly a Harry Potter és a Csillagok háborúja legújabb része volt Svédországban.

A nyitónapon a Dalarnai emberek (2004) című alkotást vetítik, az íróként és színházi rendezőként ismertté vált Maria Blom első nagyjátékfilmjét. A történet három nővérről szól, akik egy kis faluban, Svédország Dalarna tartományában nőttek fel; apjuk hetvenedik születésnapján felszínre kerülnek a köztük lévő régi nézeteltérések.

A Tomas Alfredson által készített Négyféle barna (2004) a Killingga:nget humorcsoport filmje, míg a Zozo (2005) történetéből rendezője, a libanoni születésű Josef Fares élete köszön vissza; az alkotó ugyanúgy Bejrutban nőtt fel és tízévesen került Svédországba, mint a főszereplő kisfiú. A negyedik alkotás az iráni születésű Reza Bagher Popzene Vittulából című filmje (2004), amelynek vetítése előtt bemutatják Mikael Niemi azonos című, a forgatás alapjául szolgált kötetét. A történet egy kis, sarkkörön túli faluban játszódik a hatvanas években, amikor betör a faluba a popzene és megváltoztatja a helybeliek életét.

A svéd filmnapokon szereplő alkotásokat angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással vetítik.