Emánuel
3 °C
12 °C

Egyiptomi Filmnapok az Urániában

2006.05.03. 17:03
Az Egyiptomi Filmnapok keretében hét alkotást vetítenek csütörtöktől a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban; az első alkalommal meghirdetett programot Bozóki András kulturális miniszter, Hisám ez-Zimaiti egyiptomi nagykövet és Bakos Edit, az intézmény igazgatója nyitja meg. A négynapos rendezvény filmjeit eredeti hanggal, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással vetítik.

A díszelőadáson Magdi Ahmed Ali Lányfejjel... című filmjét mutatják be. A program szerint a 2001-ben készült alkotás főszereplője egy középiskolás lány, aki héthónapos terhesség után nagynénje fürdőszobájában szüli meg gyermekét. A lányt kórházba szállítják, ahol öngyilkosságot kísérelt meg, míg szülei megpróbálják kideríteni, ki az apa.

A Szerelem Karnakban (Ali Reda, 1967) egy lányról szól, akinek legfőbb vágya, hogy bekerüljön egy híres koreográfus tánccsoportjába. Szerelmes lesz a férfibe, akit azonban gazdag vőlegénye bízott meg azzal, hogy vigyázzon rá a turné alatt. A film főszerepeit Mahmúd Reda koreográfus és Farída Fahmi táncosnő alakítja.

A föld (1969) című alkotást, amelyet az írásos összegzés szerint az egyiptomi filmkritikusok minden idők legjobb egyiptomi filmjének tartanak, Júszuf Sahín nyolc éven át készítette, Abdel-Rahmán as-Sarkávi regénye alapján. A cselekmény 1933-ban játszódik egy kis faluban, ahol az életet a föld és a víz határozza meg, ám egy nap csökkentik az öntözési kvótát, majd földeket kettészelve utat kezdenek építeni.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.