Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Dennis Hopper 70 éves

MTI
2006.05.15. 14:25
Kapcsolódó cikkek (1)
Május 17-én lesz hetvenéves a Szelíd motorosok főszereplőjeként ismert amerikai filmszínész, rendező.

Dennis Hopper Hollywood egyik fenegyereke, emellett legrendhagyóbb és legsokoldalúbb színésze a kansasi Dodge Cityben született 1936-ban. 1954-ben mutatkozott be a filmvásznon, a Johnny Guitar című westernben, ezt hamarosan követte a Haragban a világgal és az Óriás. Mindkettőben barátja, James Dean oldalán szerepelt, így alaposan megviselte annak váratlan halála. Dühöngött, összeveszett rendezőivel, így évekre feketelistára került Hollywoodban. A kényszerszünetet arra használta fel, hogy a híres New York-i Actor's Studióban képezze magát szakmailag. A hatvanas években B-kategóriás filmekben alakított negatív figurákat. A fordulat 1969-ben következett be, amikor a hippikorszak csúcsán Peter Fondával és Jack Nicholsonnal társulva - saját rendezésében - elkészítették a Szelíd motorosok című filmet. A független produkcióba Fondával 400 ezer dollárt fektettek be - a számukra is váratlan siker nyomán a pénz százszorosan térült meg, a bevételek 40 millió dollárra rúgtak és máig ez az egyik legsikeresebb független alkotás. A szakmai elismerés sem maradt el, Fonda és Terry Suthern társaságában Oscar-díjra jelölték a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Hopper 1971-ben dokumentumfilmet készített saját életéről.

Következő rendezése, Az utolsó mozi megbukott, és mivel a közönség nem, csak a Velencei Filmfesztivál zsűrije méltányolta, karrierje újfent megfeneklett. A szakmai kudarcot alkoholba és kábítószerbe fojtotta, ilyen karaktert formált meg Coppola Apokalipszis most című vietnami háborúval foglalkozó filmeposzában is. A visszakapaszkodást az 1980-as általa írt és rendezett, Neil Young egyik dalára épített Out of the Blue című filmmel kezdte meg. Hollywood újra érdeklődni kezdett iránta, David Lynch 1986-os Kék bársony című filmjével újra berobbant a köztudatba. A vad, pszichopata és mocskos szájú Frank Booth testhezálló szerepe életre galvánozta karrierjét, még abban az évben a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték A legjobb dobásban nyújtott alakításáért.

Tavaly két, eltérő műfajú alkotásban is feltűnt: játszott a Holtak földje című horrorban, illetve narrátora volt a Mély torok mélyén című dokumentumfilmnek. (Utóbbi az 1972-ben készült híres-hírhedt Mély Torok című pornófilm történetét és a körülötte fellángolt vitákat elevenítette fel.) Idén Hopper az NBC televízió a Pentagonban játszódó sorozatában vállalt főszerepet, a kilencvenes években a Nike sportszergyár reklámembereként is dolgozott.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!