Meghalt Imamura Shohei japán rendező

MTI
2006.05.30. 12:19
Hetvenkilenc éves korában kedden Tokióban elhunyt Imamura Sohei neves japán filmrendező, aki kétszer is elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálmáját.

Imamura, akit az 1960-as években indult japán "új hullám" egyik legjelesebb képviselőjének tartottak, pályájának elején olyan nagy mesterek mellett dolgozott, mint Ozu Jasuhiro vagy Kobajasi Masaki. 1958-ban az Ellopott vágy című filmjével vált ismertté, amelyben expresszionista-groteszk stílusban szembesítette a nézőket a japán társadalom konzervativizmusával.

Ez a szemlélet jellemezte későbbi munkáit, amelyek közül A háború utáni történet egy bárhölgy szemével (1970), az Enyém a bosszú (1979) és a Miért ne? (1981) vált Nyugaton is ismertté. 1983-ban Fukuzava Sicsiro novelláiból készült döbbenetes hatású, naturalizmustól sem mentes filmje, a Narajama balladája, amelyet Cannes-ban Arany Pálmával jutalmaztak.

Tizennégy évvel később újra neki ítélték az egyik legnagyobb európai fesztivál fődíját A tű című filmjéért. 2002-ben egyike volt azoknak a rendezőknek, akik egy-egy epizóddal hozzájárultak a New York-i terrortámadás emlékére készült, 11,09,01 című nemzetközi filmalkotáshoz.