Már a második indiai államban tiltották be A Da Vinci-kódot

MTI
2006.06.01. 16:01
Már a második indiai szövetségi államban tiltották be A Da Vinci-kód című film vetítését, ezúttal az ország déli részén elterülő Tamilnáduban, miután ezt az ottani keresztény lakosok tüntetéseken követelték.

A múlt héten az északi Pandzsáb állam vezetése minősítette vetítésre alkalmatlannak a világ sok pontján botrányt kiváltó alkotást, miközben a film alapjául szolgáló regényt, Dan Brown legnépszerűbb írását visszavonták a kereskedelmi forgalomból a többségükben keresztények lakta északkeleti Nágaföld államban, ahol nincsenek nagyobb filmszínházak.Tamilnádu hatóságai szerda este úgy nyilatkoztak: olyan panaszok miatt tiltották be a film vetítését, amelyek szerint az sérti a keresztények érzéseit."A film bemutatása kiválthat tüntetéseket, és megzavarhatja a közrendet az államban" - olvasható a szövetségi állam kormányának közleményében.

A több mint egymilliárd lakosú Indiában a keresztények aránya 2,34 százalék, de a 63 milliós Tamilnáduban 6,1 százalék. Az indiai szövetségi kormány országosan engedélyezte a film vetítését, de leszögezte, hogy annak történetét a képzelet szüleményének tartja. A Da Vinci-kód indiai premierje egy héttel ezelőtt volt, bizonyos városokban telt házas előadásokkal, másokban gyér érdeklődés mellett.