Átalakulás a mozipiacon

2006.06.26. 13:56
Megválik az InterCom a Hollywood Multiplex moziláncától és a Kossuth filmszínháztól is, adta hírül az InfoRádió. A vevő az a Palace Cinemas, amely többek között a Westendben a Mammutban található mozik tulajdonosa. Lovász Andrea, a cég képviselője szerint az üzlet még nem hivatalos, jelenleg is folynak a tárgyalások, a szakma azonban biztosra veszi.

Tavaly októberben az eladó InterCom még vásárolni akart, versenyben voltak a tavaly októberben a Budapest Film által értékesített Mammut mozikért.

Ha az üzlet létrejön, a Palace Cinemas akár monopolpozícióba kerülhet. A becslések szerint a fővárosi nézők mintegy 80 százaléka a Palace vendége lesz, míg vidéken ez a szám csupán 40 százalék körülinek ígérkezik - itt ugyanis az izraeli székhelyű Cinema City hálózat a piacvezető.

Míg a mozipiacot nem is olyan régen még a multiplex-építési láz uralta, az utóbbi fél évben nagyot fordult a világ. Idén januárban például a már említett Cinema City nem eladta, hanem egyszerűen bezárta egyik többtermesét.

Ennek oka, hogy tavaly csaknem 15 százalékkal kevesebb belépőt adtak el, mint 2004-ben. Ez milliárdos nagyságrendű bevételkiesést jelent az üzemeltetőknek és a forgalmazóknak.