Amerikai nyertes Karlovy Varyban

MTI
2006.07.08. 19:20
A Sherrybaby címü, Laurie Collyer rendezte amerikai film kapta szombaton este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az idei 41. nemzetközi filmfesztivál nagydíját, a Kristályglóbuszt. A fődíjjal 20 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

A Goran Paskaljevic neves belgrádi rendezö elnöklete alatt működő nemzetközi zsűri által a legjobbnak minősített alkotás, amely Laurie Collyer rendezőnő elsö filmje, egy börtönből szabadult volt kábítószeres nőről szól, aki hároméves távollét után megpróbálja felvenni a kapcsolatot a megszületése óta nem látott kislányával. A főszerepet játszó Maggie Gyllenhaal megkapta a legjobb női alakításért járó díjat.

Magyar alkotás az idén a versenyfilmek kategóriájában nem szerepelt. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér címü filmje, amely a Nyugattól Keletre szekcióban került bemutatásra, viszont a rendezésért rendkívüli elismerést kapott a zsűritől.

A versenyfilmek kategóriájában a cseh Jan Hrebejk Gyönyörűség bajban, valamint Ivan Cserkelov és Vaszil Zsivkov bolgár-német filmesek Karácsonyfa című alkotását különdíjjal jutalmazta a zsűri.

A dokumentumfilmek kategóriájában a Kristályglóbuszt, amellyel ebben az esetben 5000 dollár jár, Andreas Horvath osztrák rendezö Views of Retired Night Porter című alkotása kapta.