Judit
-2 °C
8 °C

Amerikai nyertes Karlovy Varyban

MTI
2006.07.08. 19:20
A Sherrybaby címü, Laurie Collyer rendezte amerikai film kapta szombaton este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az idei 41. nemzetközi filmfesztivál nagydíját, a Kristályglóbuszt. A fődíjjal 20 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

A Goran Paskaljevic neves belgrádi rendezö elnöklete alatt működő nemzetközi zsűri által a legjobbnak minősített alkotás, amely Laurie Collyer rendezőnő elsö filmje, egy börtönből szabadult volt kábítószeres nőről szól, aki hároméves távollét után megpróbálja felvenni a kapcsolatot a megszületése óta nem látott kislányával. A főszerepet játszó Maggie Gyllenhaal megkapta a legjobb női alakításért járó díjat.

Magyar alkotás az idén a versenyfilmek kategóriájában nem szerepelt. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér címü filmje, amely a Nyugattól Keletre szekcióban került bemutatásra, viszont a rendezésért rendkívüli elismerést kapott a zsűritől.

A versenyfilmek kategóriájában a cseh Jan Hrebejk Gyönyörűség bajban, valamint Ivan Cserkelov és Vaszil Zsivkov bolgár-német filmesek Karácsonyfa című alkotását különdíjjal jutalmazta a zsűri.

A dokumentumfilmek kategóriájában a Kristályglóbuszt, amellyel ebben az esetben 5000 dollár jár, Andreas Horvath osztrák rendezö Views of Retired Night Porter című alkotása kapta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!