Oszama bin Ladenről forgatnak

Index
2006.07.20. 10:49

Szaúd-Arábia első egész estés filmjének rendezője tagad minden olyan értesülést, hogy filmjének központi alakját Oszama bin Ladenről mintázta volna, olvasható a The Guardianban. Musallam hevesen tagadott midenféle kapcsolatot a hírhedt terrorista és filmjének főhőse között. "Ez a film a szaúdiakat emberien ábrázolja, több dimenziós karakterekkel, ellentétben az uralkodó egy dimenziós arab interpretációkkal szemben"- mondta Musallam.

A Keif al-hal? (Hogy vagy?) című film egy gazdag szaudi üzletemberről szól, aki férjhez akarja adni a lányát, Sahart. Khaled, a lány bátyja, biztosítani szeretné, hogy egy muszlim férje legyen hugának, miközben az apa igyekszik a lányának megfelelő férfit találni. A fiú egy ultra-ortodox vallásos tanár befolyása alatt áll, aki titkon Sarah kegyeit szeretné elnyerni. Khaled buzgó vallásosságban nevelkedett, ami miatt fokozatosan egyre nagyobb szakadék alakult ki közte és a családja között. Azért merülhetett fel, hogy az Al-Kaida vezetőjéről, Oszama bin Ladenről szól a történet, mert ő Szaud Arábia leggazdaggabb családjában született, bár később kiábrándult ebből az életből és az országának a nyugathoz fűződő erős üzleti és katonai kapcsolataiból. Oszama bin Laden alapította az Al-Kaida nevű katonai szervezetet, amivel több terrortámadást is végrehajtottak, köztük a 2001. szeptember 11-i tragédiát is.

A film érdekkesége, hogy a produceri munkálatokat a szaudi herceg, Waleed bin Talal látja el. A királyságban jelenleg nincsen mozi, de Musallam szerint 2007-re építenek egyet, addig meg dvd-t és fizetős csatornákat nézhetnek a lakosok.