Miklós
-7 °C
2 °C

Tarr Béla retrospektív Szarajevóban

Index
2006.08.15. 13:21

Tíz magyar filmmel és Tarr Béla retrospektív sorozattal a műsoron rendezik meg a 12. szarajevói filmfesztivált augusztus 18. és 26. között- tájékoztatta az Indexet a Filmunió.

Tarr Béla díszvendégként érkezik Szarajevóba, a "Tribute to " retrospektív programot idén a világhírű magyar rendező munkásságának szentelik. Tarr Béla korábbi alkotásai mellett a világhírt hozó Kárhozat és Sátántangó, a Werckmeister harmóniák és legutóbbi alkotása, a Prológus című rövidfilm lesz látható.

A Szarajevó Szíve Díjért folyó játékfilm versenyre kilenc mű kapott meghívást, köztük Magyarországról Mészáros Péter legújabb filmje, a Kythéra. A szerelem szürke, reménytelen elmúlásáról; egy fiatal pár reklámok, prospektusok, olcsó kvízműsorok és tévés futballmeccsek között megélt mindennapi életéről szóló film világpremierje a múlt héten volt locarnói filmfesztiválon.

A dokumentumfilmek versenyében két magyar film is versenyez: Szirmai Márton Mecsek kincse, valamint Csáki László és Pálfi Szabolcs közös alkotása, az Egerszalók száll ringbe.

A rövidfilmeknél 300 nevezés közül választották ki a 16 versenyfilmet. Négy magyar alkotás gazdagítja a mezőnyt: Buvári Tamás Kivégzés, Sólyom Miklós Ebéd, Madarász István Előbb-utóbb, valamint Keményffy Tamás Szerencsés ember című alkotásai.

Az Európai Filmdíjra jelölt rövidfilm-válogatásban vetítik Kenyeres Bálint Before Dawn című munkáját, a film tavaly Szarajevóban elnyerte a legjobb rövidfilm díját. Versenyen kívül lesz látható Kocsis Ágnes Friss levegő, valamint Pálfi György Taxidermia című alkotása.

A 12. Szarajevói Filmfesztivál CineLink elnevezésű koprodukciós vásárára is kapott meghívást egy magyar projekt: Krigler Gábor és Sebő Ferenc Hátha ez a nap az utolsó címmel készülő filmterve.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.