Megnyílt a 63. Velencei Filmfesztivál

2006.08.31. 13:02
Brian de Palma krimijével, a James Ellroy bestsellere alapján készült The Black Dahliával (A fekete dália) nyílt meg a 63. Velencei Filmfesztivál, ahol idén két magyar alkotás is szerepel, írja az MTI.

A Feket Dália valós történet alapján készült, egy máig megoldatlan 1947-es Los Angeles-i gyilkosság történetét dolgozza fel a film noir modorában. A filmben játszik Scarlett Johansson mellett a kétszeres Oscar-díjas Hilary Swank, valamint Josh Hartnett. A cím egy fiatal kezdő színésznő, Elizabeth Short művésznevére utal. A lány holttestére brutálisan megcsonkított állapotban találtak rá, s az eset megrázta a Los Angeles-i közvéleményt.

Nagy várakozás övezi Emilio Estevez Bobby című filmjét, ami Robert Kennedy 1968-as meggyilkolását dolgozza fel, akárcsak Stephen Frears művét, a The Queent.

Paul Verhoeven a Zwartboek, Alain Resnais Private Fears in Public Places, Alfonso Cuarón pedig Children of man című filmjével szerepel a fesztiválon.

Nemes Gyula Egyetleneim című diplomafilmje a kritikusok díjáért és a legjobb elsőfilmesnek járó díjért is indul. Czakó Ferenc Levelek című alkotása az animációs filmek mezőnyében szerepel.

A zsűri elnöke idén Catherine Deneuve, aki 1967-ben mutatkozott be először Velencében, Luis Bunuel klasszikusában, az Arany Oroszlánnal jutalmazott A nap szépében.

A fesztivál idén David Lynchet részesíti életműdíjban. Lynch sem jött üres kézzel a lagúnák városába, itt mutatja be új filmjét, az Inland Empire-t.