Nézettségi rekordok a Moziünnepen

2006.09.05. 15:42
Közel négyszázhúszezren, a tavalyi évhez képes negyven százalékkal többen vettek részt az idei Moziünnepen. A négy nap alatt a legtöbb jegyet szombaton, a Palace Westend moziba váltottak, ezen a napon 12.390 látogatója volt a multiplexnek. Összesítve is a Westend bizonyult a leglátogatottabb mozinak, a tavalyi 33.769-hez képest idén 44.320-an moziztak ott augusztus 31. és szeptember 3. között. A négy nap közül országosan a szombat volt a leglátogatottabb, összesen 125.831 nézővel.

A Moziünnep iránti érdeklődés vidéken is látványosan felülmúlta a tavalyi évi eredményeket. A leglátogatottabb vidéki mozi a győri Cinema City volt, ahol a tavalyi 12.339 után 2006-ban 21.157 jegy kelt el, ez több mint hetven százalékos emelkedés 2005-höz képest. Sokan váltottak jegyet a szegedi, debreceni és pécsi belvárosi mozikba. A legnagyobb ugrást a dunaújvárosi mozi érte el, ami a tavalyi eredményét mintegy megötszörözte.

A Moziünnepen nem csak a fiatalok, de egész családok és sok nyugdíjas is részt vett. Az eredmények összhangban állnak a jelenlegi piaci tendenciákkal. Úgy tűnik, idén a mozi jobban ellenáll annak az eróziónak, mely a múlt évben volt tapasztalható Európában. Magyarországon a filmipar ez év elmúlt hat hónapjában még enyhe, két százalékos fejlődést is mutatott. Jelen pillanatban Európában Franciaország mellett hazánké az egyik legdinamikusabb filmes piac.