Belga filmek a Puskinban

2006.10.18. 14:34
Belgium két nemzetiségű világába engednek betekintést a Belga Filmfesztivál flamand és francia filmjei október 25-31. között. A flamand nyelvű vetítések közül kiemelkedik a Puskin moziban rendezett fesztivál nyitófilmje, az Altzheimer ügy (De Zaak Altzheimer), amely 2003 legnagyobb kasszasikere volt Flandriában.

"Belgium északi, holland ajkú közössége által lakott részén az akciófilmek nagyon népszerűek - mondta el Walter Muns, a flamand kormáy képviselője - Az ottani filmkészítők megpróbálják nemzetközivé tenni ezeket az alkotásokat, amelyek a 21. századi Flandria lakóinak mindennapi életét mesélik el táncos és animációs eszközökkel megtoldva.

"A vallon területről olyan, humoros, francia nyelvű filmeket láthat a magyar közönség, amik bármilyen nehéz témáról szólnak, sosem patetikusak" - nyilatkozta Matthieu Labeau, a fesztivál egyik szervezője.

A flamand filmek a közös nyelv ellenére nem holland, a vallon filmek pedig nem francia alkotások. A 25-én kezdődő fesztivál négy frankofón és négy flamand alkotást mutat be.