Rómában Kabay Barna dokuja

2006.10.18. 15:40
A Római Magyar Akadémián mutatták be Petényi Katalin és Kabay Barna dokumentumfilmjét, A közvetítőt. A Pannonhalmi Apátságot bemutató alkotás római vetítését személyes jelenlétével tisztelte meg Várszegi Asztrik bencés főapát és több magas rangú római egyházi méltóság, áll a Filmunió közleményében.

A Szent Márton hegyén több mint ezer éve alapított apátságot a Petényi-Kabay alkotópáros Asztrik főapát vallomásainak segítségével mutatja be. "A film rendkívül aktuális, hiszen a vallásszabadság és a különböző hitvilágok békés egymás mellett élése mellet tesz tanúbizonyságot" - írta róla Sergio Micheli olasz filmkritikus, a Carte di cinema munkatársa.

A közvetítő a római díszbemutatóval párhuzamosan egy szakmai rendezvényen is elismerésben részesült. Jankura Péter, A film operatőre a Montenegrói Nemzetközi Televíziós Fesztiválon a Legjobb operatőr díját nyerte el. Jankura Péter számos televíziós és mozifilm operatőreként ismert, ő fényképezte többek között Huszárik Zoltán legendás Csontváry filmjét (1979) illetve Szabó Ildikó Csajok (1995) című moziját.