12 évig nem találták, de most bemutatják a Csendes Dont

2006.10.30. 10:27
November 7-én, azaz a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulóján mutatja be az orosz televízió Szergej Bondarcsuk elveszettnek hitt Csendes Donját, amit a Szovjetunió végnapjaiban forgattak. Bondarcsuk nyugati hírnevét Tolsztoj Háború és békéjének nyolcórás filmeposzával alapozta meg, amiben ő maga alakította Pierre Bezuhovot. A filmet 1967-ben a legjobb külföldi film Oscar-díjával tüntették ki.

A Csendes Don főszerepeit olyan sztárokra bízták, mint Rupert Everett és F. Murray Abraham. Mihail Solohov nagyregényének filmre vitelét Enzo Rispoli olasz producer kezdeményezte, aki 60 millió dolláros támogatást szerzett egy olasz banktól Bondarcsuk számára. A filmsorozat forgatása alig három nappal Mihail Gorbacsov szovjet elnök elleni puccskísérlet előtt ért véget 1991-ben. A Szovjetunió összeomlása utáni káoszban a filmtervet felfüggesztették, majd 1994 januárjában a pénzzavarba került producer eltűnt a nyersfilmekkel együtt. Alig kilenc hónappal később Szergej Bondarcsuk meghalt Moszkvában, családja és az orosz egyes tv-csatorna azonban azóta is kereste a kópiát, míg végül tavaly megtalálták.

A csatorna csak az oroszországi vetítési jogot szerezte meg, Rispoli a mozifilmes változat jogát megőrizte, és bejelentése szerint a filmet hamarosan Nyugaton is vetíteni kezdik. A film narrátora Nyikita Mihalkov, aki szerint a Csendes Don kópiájának visszaszerzése egyenértékű a cári család hamvainak hazatérésével.