Nemzetközi filmdíjakat kaptunk

Index
2006.11.24. 21:32
"Péntek 24", vagyis november 24-e három díjat hozott a magyar filmművészet számára: Antwerpenben, Madridban és Ljubljanában is magyar alkotó kapott komoly szakmai elismerést.

A november 17. és 24. között megtartott 16. madridi fesztiválon Politzer Péter Csendes éj című alkotása elnyerte a zsűri különdíját. A tízperces fekete-fehér alkotás főszereplője Vajdai Vilmos. A kisfilm december 7-től lesz látható a hazai mozikban egy Robert Altman alkotás kísérőfilmjeként. A rendező vágóként tanult az egyetemen és közreműködött az ugyancsak több díjat nyert Fehér tenyér című film forgatásában is.

A Fehér tenyér diadalútja egyébként tovább tart: Szlovénia legnagyobb nemzetközi seregszemléjén, a 17. alkalommal megrendezett ljubljanai LIFFe fesztiválon FIPRESCI-díjjal tüntették ki Hajdu Szabolcs filmjét. (A FIPRESCI a filmkritikusokat tömörítő nemzetközi szövetség.)

Antwerpenben a társadalmi kérdéseket boncolgató filmek között a legjobb első filmnek kijáró díjat Vranik Roland Fekete kefe című alkotása nyerte, amely a 2005-ös Magyar Filmszemle győztes filmje volt.