Moszkvába megy az Ópium

Cinematrix
2007.06.04. 09:18

A Szász János rendezte Ópium a 29. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) versenyprogramjában indul, Enyedi Ildikó rendező a zsűriben kapott meghívást.

Az idei MIFF-et, amelynek június 21-ei nyitóceremóniáján a szerb Emir Kusturica Ígérd meg ezt (Promise me this/Zavet) című filmjét vetítik, új csapat szervezte. A folytonosságot csak Nyikita Mihalkov fesztiválelnök képviseli, ő még legalább két évig marad tisztségében.

Az MIFF többé nem törekszik világpremierekre, hanem kizárólag a filmek minőségét tartja szem előtt - mondta Andrej Plahov, a válogató bizottság elnöke a moszkvai médiának. A moszkvai versenyben ezúttal húsz film vesz részt, köztük három orosz és három amerikai alkotás, ez utóbbiak független rendezők alacsony költségvetésű munkái. Az orosz és az amerikai alkotásokon kívül olasz, finn, német, dán, görög, török, ukrán, grúz, izraeli és japán filmek kelnek versenyre az Arany Szent György szobrocskáért az Ópiummal, amely az idei Magyar Filmszemlén díjakat kapott.

Az MIFF zsűrijét az ausztrál Fred Schepisi vezeti, s Enyedi Ildikó mellett helyet kapott benne Fred Roos amerikai producer (Keresztapa, Apokalipszis most) is.