Kampányfilm lesz A mandzsúriai jelölt

2004.09.17. 10:30
A lehető legjobbkor készült el Jonathan Demme új thrillere, A mandzsúriai jelölt - adta hírül a UIP-DUNA. Bár az Oscar-díjas rendező ragaszkodik ahhoz, hogy nem akart politizálni, amikor a filmet elkészítette, a benne felvetett kérdések valószínűleg jó néhányszor fel fognak bukkanni az amerikai elnökválasztási kampányban. Az sem véletlen, hogy a filmet nagy sikerrel vetítették a demokraták országos kongresszusán.

A mandzsúriai jelölt egy 1962-es klasszikus sajátos újrafeldolgozása. John Frankenheimer filmjében az ellenség, a kommunisták, agymosást hajtottak végre egy Koreát megjárt veteránon, és arra programozták, hogy ölje meg az amerikai elnököt. De ki az ellenség az új verzióban, miután a kommunizmus elbukott? Nos, napjaink főgonosza egy hatalmas multinacionális konglomerátum, a Manchurian Global, amelyben a katonai lobbi képviselői ugyanúgy helyet kaptak, mint az olajosok vagy a távközlésben érdekel mamutvállalatok. Ez a világhatalomra törő szervezet összeesküvést sző, hogy olyan elnökjelöltet juttasson a Fehér Házba, aki az ő érdekeiket képviseli.

Az alaptörténet rengeteg áthallásra ad lehetőséget. Ki az, aki hatalmas lobbik érdekeit akarja képviselni a Fehér Házban? Bush vagy Kerry? A feltehetően heves sárdobálástól sem mentes amerikai elnökválasztási kampányban a szembenálló feleknek már csak azt kell bebizonyítaniuk, hogy a másik fél embere az igazi mandzsúriai jelölt.

A mandzsúriai jelölt november 4-től látható a magyar mozikban Denzel Washington, Meryl Streep és Liev Schreiber főszereplésével.