Az iszlámkritikus Hirsi Ali homoszexuálisokról forgat filmet

2005.11.18. 11:36
Ayaan Hirsi Ali
Ayaan Hirsi Ali

A Hollandiában élő iszlámkritikus és parlamenti képviselőnő Ayaan Hirsi Ali jövőre filmet akar forgatni a muzulmánok homoszexuálisokhoz fűződő viszonyáról. A forgatókönyv már elkészült, monda Hirsi Ali a de Volkskrant című holland lapnak.

A Szomáliából származó Hirsi Ali tavaly közösen készítette el Theo van Gogh filmrendezővel a muzulmán nők elnyomását feldolgozó Submission (Behódolás) című filmet. Nem sokkal később, 2004 novemberében az egyébként vitatott eszközökkel dolgozó Van Goghot egy radikális muzulmán férfi Amszterdam nyílt utcáján leszúrta. Az időközben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt tettes Hirsi Alit is halálosan megfenyegette, ezért a 36 éves nő csak testőrök kíséretében jelenik meg nyilvános területeken és lakása is 24 órás felügyelet alatt áll.

Hirsi Ali a Submission 2 című filmmel állítólag az muzulmán vallású homoszexuálisok helyzetére akarja felhívni a figyelmet. A fenyegetésekre való tekintettel a film valamennyi közreműködője inkognitóban marad. "A film végén lesz majd egy kommentár arról, hogy a kreatív világ számára mekkora szégyen, hogy ilyen intézkedésekre szükség van" - jelentette ki a szerző.