Kubrick-forgatókönyveket találtak

MTI
2006.11.29. 14:32

Stanley Kubrick veje, Philip Hobbs, apósa archívumának rendezése és katalogizálása közben talált meg három olyan többé-kevésbé kész forgatókönyvet, amelyet a rendező idő hiányában félretett, majd hiába keresett. Az 1950-es évekből származó írások halála után is sikert hozhatnak neki, mint ahogy az már megtörtént a Spielberg rendezte Mesterséges elmével (A.I.).

A lejtő (The Down Slope), amelyet együtt írt Shelby Foote történésszel, az amerikai polgárháborúról szól. Az Istenfélő ember (God Fearing Man) egy pap igaz története, aki Amerika legnagyobb bankrablója lett. De a filmeseket a legjobban a Holdkóros szabadlábon (Lunatic At Large) kezdte el érdekelni, ami 1956-ban New York-ban játszódik és főszereplője egy őrültek házából megszökött sokszoros gyilkos. A forgatókönyvből Christopher Palmer készít filmet Colin Farrel főszereplésével.

A rendező özvegye egy interjúban, amelyet Londonban a dr. Strangelove felújítása alkalmából adott, elmondta, hogy férje mindig 3-4 terven is dolgozott egyszerre, amíg nem fogta meg valami más, ami jobban érdekelte. Ugyanakkor képes volt abbahagyni egy filmet akár két évi munka után is, ha úgy érezte, nem tudja ugyanolyan intenzitással végigcsinálni.