Judit
3 °C
6 °C

George Lucas újra vág

2004.11.19. 14:40
Lucas egyetemi éveinek híradástechnikai újdonságai egy bad trip során nyomasztó utópiává változtak, az élményt továbbadnia azonban csak mérsékelten sikerült. Megnéztük a Csillagok háborúja rendezőjének első nagyjátékfilmjét, aztán majdnem álomba szenderültünk. Újravaxolt ritkaság kizárólag scifi-fanatikusoknak, esetleg még hangmintagyűjtőknek ajánlható.
George Lucas nem adja fel a harcot rég elfeledett filmjei rehabilitálásáért. Bár rendezői pályafutása során túl sokat nem termelt, kedvenc időtöltése lett személyes archívumának digitális felújítása. Első nagyjátékfilmje, a THX 1138 sötét jövőképétől azonban maga is annyira megrettent, hogy azután a vasárnap délutáni matinénak szentelte életét.

Robert Duvall (THX 1138) egy bezombult polgár, aki a kormány totális kontrollja alatt rendőrrobotokat szerel össze benyugtatózva. Lakótársa, LUV buliból lecseréli a kötelező gyógyszeradagot, amit hamarosan szex és szerelem követ. Pechükre, hiszen papíron csak termelniük és fogyasztaniuk kéne, így a kihágások miatt elzárják őket. THX menekülőre fogja, kisétál az elmegyógyintézetből és megkísérli maga mögött hagyni az egész világot.

Egy úr űrből


Klikk a képre!
Mára Lucas a home videóját is 70mm-es digitális kamerával rögzíti, így aztán a srácok az Industrial Light & Magicnél esténként ránéztek és leporolták az avitt sci-fit. Az eredmény lenyűgöző, több mint harminc év elteltével soha nem látott folyadékkristálytiszta lenyomatot kapott a film.

Szerencsére a Star Warsszal ellentétben itt nem a politikai korrektség vagy habzószájú burleszk buggyant ki belőle, mindössze háttértextúrákat cserélt le mozgóképre, gépsorokat hosszabbított végtelenségig, tömeget tükrözött, amik mind hozzáadnának az atmoszférához.

A probléma csak az, hogy a filmnek nincs atmoszférája. Az erős jóindulattal döcögős történet, a mindenhonnan makacsul hiányzó motiváció miatt az ember unalmában időről-időre végigpörgeti a hangsávokat.

Vásárold meg és légy boldog

Textúraszerű jelenetei alig öt perc alatt elidegenítik a nézőt, innentől aztán a némán maguk elő bambuló (amúgy igen kiváló) színészek sem tudnak semmit könnyíteni a befogadáson. Bár George elsőfilmesként még hitt abban, hogy a közönség képes bizonyos dolgokat feldolgozni az agyával, ezért nem magyaráz semmit, ábrázolni is minimálisan, orwelli kopipészt falanszterje valódi történet híján darabokra esik, mint C-3PO az olvasztókemencénél.

Különös iróniája a sorsnak, hogy a film pont az ellen az agyatlan fogyasztói társadalom ellen ágál, aminek kialakításában Lucas a filmipar oldaláról talán legkeményebben vette ki a részét. A soha véget nem érő fraktálmerchandise a Csillagok háborújával kezdődött, és immár 25 éve töretlenül fokozódik.

Digitális majális

A második lemez tulajdonképpen van olyan érdekes, mint a film maga. Sajnálatos módon mindenhonnan lemaradt a magyar felirat, és bár nem ezért érdemes angolul tanulni, a félórás werkfilmből mélyíthetik ismereteiket az erre fogékonyak. Az első lemezen helyet kapott kommentár tulajdonképpen a werkfilm információit ismétli bő lére hagyva, hiszen 85 percet kellett Lucaséknak végigdumálniuk.

Az extrák közül a legérdekesebb Lucas eredeti THX-vizsgafilmje. A negyedórás szösszenet önmagában hordozza a későbbi nagyjátékfilm minden negatívumát és pozitívumát. Az atmoszférikus zümmögések, hangeffektek és -torzítások külön hangsávot kaptak az első lemezen, wannabe producerek jó eséllyel találnak maguknak kevésbé szétcsépelt hangmintát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.