Mária
-6 °C
-2 °C

Megjelenik DVD-n a The Grateful Dead Movie

2004.10.18. 17:27
A The Grateful Dead Movie koncertfilmjének restaurált változata és az eredetiből kimaradt részek a Monterey Videó cégnél november 9-én jelennek meg.
A kaliforniai pszichedelikus rock úttörői, akiket Allen Ginsberg és Ken Kesey is megörökített, 1974 októberében búcsúkoncert-sorozatot tartottak a friscói Winterlandben. A felvételeken Jerry Garcia, a zenekar néhai vezetője és Susan Crutcher vágó több mint két évig dolgozott, de sikerült megőrizniük nemcsak az előadás kirobbanó hangzását, hanem egy-egy Dead-koncert utánozhatatlan hangulatát is, amelynek köszönhetően a banda körül rajongók több tízezres kommunája alakult ki.

A The Grateful Dead Movie 1977-ben jelent meg, és ugyanolyan klasszikussá vált a zenekar történetében, mint két korábbi élő albumuk, az 1970-es dupla LP-n kiadott Live/Dead vagy a két évvel későbbi tripla Europe '72. Most a koncert 30. évfordulójára újították fel a filmet az eredeti negatív alapján, és javították fel hangját. A DVD első lemezén hallható-látható az eredeti film. A rajongók három különböző audiováltozat között válogathatnak: az eredeti Winterland-beli keverés nyomán készült Dolby Digital 5.1 mellett rendelkezésükre áll a mesterszalagokon használt Dolby Digital 5.1 és a Dolby Digital 2.0 keverés is. A filmet Susan Crutcher és John Nutt kommentálja.

A második lemezen 95 percnyi, eddig ismeretlen koncertfelvételt gyűjtöttek össze, köztük olyan darabokból, mint a Sugaree, a Scarlet Begonias, vagy a kultikus Dark Star. Az extrák között lesz több rövid dokumentumfilm, egy 1974-ben készült tv-reklám, fotók és interjúk a banda életben lévő tagjaival. A 310 percnyi anyaghoz tartozik még egy 24 oldalas színes füzet, amely Bruce Polonsky és Dave Patrick fotóit, továbbá Dennis McNally esszéjét tartalmazza.

A Grateful Dead, amely ott volt az 1967-es monterey-i és az 1969-es woodstock-i fesztiválon, és elsőként adott 1978-ban fény és hangkoncertet a gízai piramisoknál, nemcsak a rockra, hanem az egész ellenkultúrára, költészetre, képzőművészetre is mély hatást gyakorolt. Az énekes-gitáros Garcia 1995-ben megkövetkezett halála után a Dead Head hátramaradottai, Phil Leish, Mickey Hart, Bill Kreutzmann és Bob Weir, valamint Robert Hunter, aki a zenekar szövegírójából nőtte ki magát elismert költővé, viszik tovább a Dead örökségét. A restaurált The Grateful Dead Movie teltházas premierjét San Franciscóban, a Mill Valley filmfesztiválon tartották október 15-én, majd a következő hetekben a hippik "szent földje" körüli nagyobb városokban mutatják be nagy színházakban és mozikban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.