Kizárják a kreatív dokumentumfilmeket a díjazásból?

2008.02.04. 22:07
"A 39. Magyar Filmszemle nyilvános dokumentumfilmes értékelőjén Gulyás Gyula rendező, a grémium elnöke elmondta, az erős mezőny feltehetően a nagyon kemény előzsűrizés következményeként alakult ki. A kreatív dokumentumfilmeket a szemle rákfenéjének nevezte, véleménye szerint ebbe a kategóriába beletuszkolták a filmeket" - írta a Szemle Távirati Iroda (SZTI). "Azt már nem jelentették - mondta Bereczki Csaba, az egyik film alkotója -, hogy a szemletanács által "kreatív dokumentumfilm" kategóriába tett három filmet ki is zárták a dokumentumfilmes díjazásból azzal, hogy játékfilmek." (A díjakat csak holnap hozzák nyilvánosságra.)

Bereczki Csaba, az Életek éneke című kiutasított film rendezője az Indexnek elmondta, hogy az előzsűri nem kemény volt, csak következetlen, amikor a Bahrtalo dokumentumfilmet a játékfilmesekhez, az ő zenés mozifilmjét pedig két másik alkotással együtt (Moldoványi Ferenc: Másik bolygó című filmje, meg Sólyom András 56 villanása) kizárták a játékfilmek közül. "Vincze Teréz elnökölt, aki egy ELTE-s filosz, és rávette a többieket, hogy a filmjeinket kiszavazzák a játékfilmek közül. Hiába mondtam, hogy ez olyan, mint a Buena Vista Social Club, rendezett zenés film." A szemletanács végül létrehozott egy új kategóriát a kreatív dokumentumfilmeket a három filmnek. Majd a szemle elindulása előtt a kategóriát a szemletanács a dokumentumfilmes zsűrire bízta. "Azzal, hogy kizárnak minket a díjazásból, megint kiderül, hogy a szemletanácsnak nincsen felelőssége és jogköre a szemle ügyeiben" - mondta még a rendező. 

Egyébként az előzsűrinek sem volt könnyű dolga: az Index információi szerint Dettre Gábor Tabló című filmjét és Koltai Róbert Megy a gőzös című moziját nem szavazták be a 18 versenyfilm közé, ezeket a szemletanács tetette vissza.