Heath Ledger véletlen adagolta túl a gyógyszereket

2008.02.06. 17:00

Szerdán végre nyilvánosságra került a toxikológiai vizsgálatok hivatalos eredménye. Ezek szerint Heath Ledger váratlan halála baleset volt, "szándékolatlan gyógyszer-túladagolás", amit az oxikodon, hidrokodon, diazepam, temazepam, alprazolam és doxilamin nevű hatóanyagok együttes használata okozott. A huszonnyolc éves színész szervezete egy fájdalomcsillapító gyógyszer (OxyContin), kétféle nyugtató, a Xanax és a Válium, és kétféle altató (Restoril és Unisom) kombinációjától mondta fel a szolgálatot. Az eredmény cáfolja a pletykákat, miszerint Legder halálát szívroham, esetleg drogok okozták volna, vagy hogy szándékosan vetett volna véget az életének.

Az oxikodon és a hidrokodon a fájdalomcsillapítók hatóanyaga, a diazepam a Válium egyik összetevője, alprazolam a Xanaxban van, temazepam a Restorilban, doxilamin pedig az Euhypnos nevű altatóban található. A gyógyszereket Ledger azért szedte, mert a The Dark Knight és az I'm Not There című filmek kimerítő forgatásai alatt alvászavar lépett fel nála. "A múlt héten kevesebb, mint két órát aludtam éjszakánként" - panaszkodott a színész a New York Timesnak, még novemberben. "A testem elfárad, de az agyam csak pörgött tovább."

"Heath véletlen halála másoknak is elrettentő példa lehet arra, hogy még kis adagokban is végzetes következményekkel járhat több receptre kapható gyógyszer együttes használata" - adott ki közleményt a hírre a színész családja.

A Túl a barátságonért Oscarra jelölt Heath Ledgerre január 22-én holtan talált rá a házvezető egy Broome Street-i apartmanban New Yorkban, helyi idő szerint 15:26-kor. A színész ágya mellett altatótabletták hevertek, ezért már akkor gyógyszer-túladagolásra gyanakodtak, de az első vizsgálatok nem tudták egyértelműen megállapítani a halál okát. (via  cnn.com)