Elhunyt Roy Scheider

2008.02.11. 09:21

Elhunyt Roy Scheider amerikai filmszínész, a Mindhalálig zene, a Francia kapcsolat és a Cápa-filmek sztárja.

A 75 éves sztár halálhírét az Arkansasi Egyetemi Kórház jelentette vasárnap. A halál okáról nem számoltak be, de a kórházi szóvivő nyilatkozata szerint két éven át csontvelőrákkal kezelték a színészt.

Scheidert kétszer jelölték Oscar-díjra, először a legjobb mellékszereplő címére 1971-ben a Francia kapcsolat című, William Friedkin által rendezett filmben Gene Hackman partnereként, majd 1979-ben a Mindhalálig zene című Bob Fosse-film főszerepéért. Legismertebbé mégis a legendás Cápa-sorozat tette.

"You're gonna need a bigger boat" (Szüksége lesz egy nagyobb hajóra) - az Amerikai Filmintézet szerint a legjobb, amerikai filmekből származó szövegek között ez foglalta el 2005-ben a 35. helyet. A Steven Spielberg rendezte Cápa lett az első olyan amerikai film, amelyik átlépte a 100 millió dolláros jegyeladási álomhatárt 1975-ben, tízszeres hasznot hozva a kasszánál.

"Szerencsés vagyok, hogy három, általam mérföldkőnek tartott filmben szerepelhettem. A Cápa volt az első természetben játszódó nagy kalandfilmsiker. És természetesen a Mindhalálig zene sem afféle kivénhedt MGM-musical. A maga nemében mindegyik egyedülálló" - nyilatkozta a színész 1986-ban.

Scheider 1932-ben született a New Jersey állambeli Orange-ben, apja autószerelő volt. Mivel hatévesen súlyos reumás láz kényszerítette ágyba, gyerekkorában sokat olvasott. 17 éves korára nyilvánították teljesen gyógyultnak, akkor hatalmas lendülettel vetette bele magát a sportba: többek között úszott, majd bokszolt. Egy amatőr bajnokságon tört el az orra is, ez aztán jellegzetes karaktert adott az arcának.

Háromévi katonáskodás után színészetet tanult Pennsylvaniában, majd 1960-ban New Yorkba utazott, hogy színész lehessen. Egy évvel később Mercutióként debütált a Rómeó és Júliában a New York-i Shakespeare-fesztiválon. Később megpróbálkozott a filmezéssel, első kiugrásaként a Jane Fondával játszott Klute című krimit emlegetik. A nyolcvanas években ismét visszatért régi szerelméhez, a színházi munkához is. Harold Pinter Árulás című művében játszott szerepéért elnyerte a New York-i drámatársaság díját.

Remek karakteralakításokat nyújtott. Volt kalandor (A félelem ára), renitens helikopterpilóta (Kék villám), amerikai kém (Oroszország-ház) vagy maffiózó (Rómeó vérzik). A sorozatrajongók főleg a SeaQuest DSV - A mélység birodalma Bridger kapitányaként szerették.

Még két filmje vár bemutatásra, a Dark Honeymoon és az Iron Cross című thriller, utóbbiban mintegy búcsúzóul ismét kemény zsarut alakít.

A filmszínész politikailag is elkötelezett volt: több civil mozgalomban vett részt, tüntetett többek között az iraki háború ellen is. (MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport