Feketelistára tették Ang Lee felfedezettjét

2008.03.08. 12:18
A kínai sajtót pénteken utasították, hogy tiltsák le az Oscar-díjas Ang Lee erotikus kémthrillerében főszerepet játszó Wei Tang minden munkáját. A tajvani United Evening News tudósítása szerint a kínai hatóságok azt kifogásolják, hogy az 1940-es években, japán megszállás alatt álló Sanghajban játszódó Ellenséges vágyak "szépnek" mutatja azokat, akik együttműködtek a megszállókkal. "Ez sokkal nagyobb felháborodást váltott ki Kínában, mint a szexjelenetek" - állítják. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tiltás meddig tart.


A filmben Tang csatlakozik az ellenállókhoz, és azt a feladatot kapja, hogy öljön meg egy kollaboránst, de a küldetés alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A színésznőt tízezer jelölt közül választották ki, és ez volt az első filmszerepe. Az alakításért decemberben megkapta a kínai nyelvű filmek Oscarjának számító tajvani Aranyló-díjat. A lap szerint a film tajvani születésű rendezőjét, a Brokeback Mountaint is jegyző Ang Lee-t csak azért nem tették feketelistára, mert ő a nyári pekingi olimpia művészeti vezetője.

Kína a második világháborús Japán agresszió legnagyobb áldozatának tartja magát. A hivatalos pekingi adatok szerint 1937 és 1945 között 20 millió kínai halt meg. (via FH)