Star Wars-ruhákról dönt a bíróság

2008.04.23. 09:51
Az amerikai rendező meg akarja akadályozni, hogy egy brit vállalkozó is árusíthassa Luke Skywalker és galaktikus hadseregének katonáinak ruháit. George Lucas most a brit bíróságon szeretné igazát bizonyítani. Los Angelesben már sikerült neki.



A sorozat 1977-es beindulása óta 7,8 milliárd eurót jövedelmezett. Ugyanakkor Andrew Ainsworth mérnök, aki tulajdonosa egy filmkellékeket árusító londoni üzletnek, és akit Lucas felkért arra, hogy tervezze meg a sci-fi hősök ruházatát, munkájáért annak idején "mindössze" 40 ezer eurónak megfelelő összeget kapott, valamint lehetőséget, hogy újabb szuperprodukcióknak dolgozhasson. A Nyolcadik utas: a Halál és folytatásai számára is ő tervezte meg a legemlékezetesebb szörnyeket.

Három évvel ezelőtt Ainsworth előszedte a kellékek prototípusait és úgy döntött, hogy áruba bocsátja ezeket. A kereslet akkora volt, hogy elkezdett belőlük másolatokat készíteni, és darabjáért 2400 eurót kapott.

Lucas ügyvédei pert indítottak ellene egy Los Angeles-i bíróságon szerzői jogok megsértése és tisztességtelen verseny miatt. Lucas 2006-ban megnyerte a pert és a mérnökre 13 millió eurós bírságot is kiróttak. Tekintettel azonban arra, hogy Ainsworth Nagy-Britanniában él, még a londoni bíróságnak is állást kell az ügyben foglalnia. (MTI)