913 millióért vették meg James Bond Aston Martinját

2010.10.28. 13:25

Egy amerikai üzletember 2,9 millió fontért (913 millió forintért) vásárolta meg azt az 1964-es Aston Martin DB5-öst, amely a James Bondot alakító Sean Conneryvel együtt a Goldfinger és a Tűzgolyó című filmben szerepelt.

Az RM Auctions előzetes becsléseiben még az ötmillió fontos (1,57 milliárd forintos) leütési árat sem tartotta, de a szerda esti árverésen ehhez képest jóval kevesebbért adták el a "Q-felszereltségű" luxusautót Harry Yeaggy üzletembernek. Q, a brit titkosszolgálat technikai fejlesztéseiért felelős részlegének filmbeli feje gépfegyverrel, golyóálló páncéllal, nyomkövetővel, eltolható tetővel, szögszóróval, olajfúvóval és füstüveggel szerelte fel Bond parancsnok szolgálati autóját.

A film kedvéért beépített eszközök közül a gépfegyverek kivételével például a rendszámtábla-forgató mechanika is valódi. Az egyetlen megmaradt, James Bond filmben is szereplő Aston Martint korábbi tulajdonosa Jerry Lee amerikai rádiómágnás volt, aki 1969-ben közvetlenül a gyártótól mindössze 12 ezer dollárért szerezte meg a híres kocsit.