Jolie-t várták Cusack helyett Terézvárosba

2010.11.21. 16:39

- Mit csinálnak itt, apa?
- Angelina Jolie filmet forgat.
- És most lókakában megyünk?
- Nem, ez épülettörmelék, de igyekezz már!

Nem lennénk most John Cusack helyében. A 2012 sztárja szombaton ismét a macsakaköves Szobi utca és az Eötvös utca sarkán vett fel lovashintós jelenetet a Holló című Poe-filmjéhez, de a nem reprezentatív felmérésünk szerint a VI. kerületben sétálgatók jobban örültek volna a szintén Budapesten forgató Angelina Jolie-nak. Cusack ugyanis az utca embere szemében egyáltalán nem akkora sztár, mint Brangelináék, ráadásul a stáb akkora működöt nyomott a bérházak közé az esős, baltimore-i utcajelenethez, hogy akkor sem ismertük volna fel a Petőfi-hasonmásversenyre készülő, 1830-as évek divatja szerint öltözködő színészt, ha ott sétál el mellettünk.

A díszletesek viszont nagyon szép munkát végeztek a VI. kerületben: a Szobi utca és az Eötvös utca szombaton megint úgy nézhetett ki, mint 180 évvel ezelőtt. A stáb egy sor korhű gázlámpát rakott ki a járdára, hirdetőoszlopnak használt fabódék épültek az utcasarkokra, és minden második üzlet korhű feliratokat kapott. A látványosabb felvételek az Eötvös utca egyik bérházában kialakított, a cégére szerint 1815-ben alapított temetkezési vállalat előtt zajlottak: az üzlet előtt állt meg a Szobi utcából kikanyarodó lovashintó, cilinderes-viharkabátos-bajszos urakkal, és ide rohant be egy puritánabb öltözetű fickó is, szeneslapáttal a kezében. A baltimore-i esős időhöz ködöt is csináltak a novemberi napsütés közepén: a Szondi utcai tűzcsapból tűzoltófecskendőn elvezetett vizet a macskakövekre fektetett, hatalmas, fekete férgekre emlékeztető csövekben melegítették fel, majd fújták ki az utcára.

Az Eötvös utcához hasonlóan a Szobi utcát is visszarepítették az időben. Ide is került egy sor gázlámpa, délelőtt 10-kor pedig még a hétvégére bezárt Parázs Presszó előtt is lehetett mászkálni, ami a forgatás idejére 200 éves cégért kapott, és a járdáját teleszórták régi utazóládákkal meg kofferekkel. Dél körül egy tűzoltóautó állt be a Szobi utca Teréz körút felőli végébe, az Eötvös és a Szondi sarkán pedig egy darus kocsi takarta el a forgatást a kíváncsiskodók elől, és a rendőrök meg a stáb biztonsági emberei már csak az utcában lakókat engedték át.

Az Angelina Jolie-t váró bámészkodók csalódottan elszivárogtak, a környék boltjaiban és kocsmáiban viszont már abszolút képben voltak a Cusack-féle lovaskocsis forgatásról, amihez már az előző hétvégén is átalakították az utcaképet. Megtudtuk, hogy a forgatás egyáltalán nem lendítette fel a boltok forgalmát: rajongók nincsenek, a filmesek pedig néha ugyan beugranak egy doboz cigiért, de a kávét és az ételt a stábbüfé biztosítja nekik. John Cusack és a munkatársai nem is számítanak igazi hollywoodi sztárnak a VI. kerületben, hiszen itt mindenki a jövő hét elejét várja, mert állítólag hétfőn vagy kedden Angelina Jolie és Brad Pitt a hazaút előtt még beugrik a Nagykörút kreatív fajátékokat áruló boltjaiba.

A 2011-benThe Raven címmel mozikba kerülő Poe-filmben az amerikai krimi megteremtőjét alakító John Cusack egy sorozatgyilkost próbál majd elfogni, aki elrabolta a szerelmét (őt Alice Eve alakítja, társát pedig Luke Evans). A rendező James McTeigue, aki korábban olyan Wachowski-filmeken dolgozott, mint a V mint vérbosszú, a Ninja Assasin, a Speed Racer és a Mátrix-trilógia.