75 éves az első Bond-lány

2011.03.19. 11:09

1936. március 19-én született minden idők legnépszerűbb Bond-lánya, Ursula Andress, aki a fehér bikinijével és a nedves, szőke hajával 26 évesen írta be magát a filmtörténelembe.

A svájci születésű színésznőre modellkarrierje miatt figyeltek fel a Bond-filmek producerei, és gondolkodás nélkül nekiadták a kagylógyűjtő jamaicai búvárlány, Honey Ryder szerepét az első James Bond-moziban, az 1962-es Dr. Nóban. Ursula Andress legendás, tengerből kisétáló jelenetét sokan Botticelli Vénusz születése című képéhez hasonlítják, a filmesek pedig megidézték többek között a Halj meg máskor!-ban és a Horrorra akadva-filmparódiákban is. Bár a hangját lecserélték a durva német akcentusa miatt, a színésznő ezért a szerepéért kapta egyetlen díját, a Golden Globe-ot.

Ursula Andress és Ian Fleming a Dr. No forgatásán (forrás: MGM)
Ursula Andress és Ian Fleming a Dr. No forgatásán (forrás: MGM)

A Dr. No kirobbanó sikere után viharos gyorsasággal indult be Ursula filmes karrierje: játszott többek között Elvisszel a 63-as Acapulco-i kalandban, Sinatrával a 64-es Két pár texasiban, Christopher Lee-vel és Peter Cushinggal a 65-ös She-ben, Woody Allennel a 65-ös Mi újság, cicamicában és a 66-os Bond-paródiában, a Casino Royale-ban, Charles Bronsonnal a Vörös napban, és a Tüzes íjász Robin Hoodjával, Giuliano Gemmával a 76-os Safari Expressben. A világsztárok mellett néha B-kategóriás színészek mellett is megvillantotta bájait: szerepelt többek között a beszédes című Mountain of the Cannibal God című olasz horrorban is.

Ursula Andress a Dr. No forgatási szünetében (forrás: MGM)
Ursula Andress a Dr. No forgatási szünetében (forrás: MGM)

A 81-es Titánok harcában Aphroditét játszhatta el, többek között annak köszönhetően, hogy akkori élettársa, Harry Hamlin volt a főszereplő görög szörnyvadász, Perszeusz. (Ursula Andress és Hamlin 1978 és 82 között voltak együtt, született egy Dimitri nevű fiuk is. A színésznő korábban 9 évig volt John Derek színész-rendező-Playboy-fotós felesége, de állítólag romantikus szálak fűzték Belmondóhoz, Marlon Brandóhoz, Sean Conneryhez és Warren Beattyhez is.)