MMKA tartozás miatt zárolta a CIB Bank egy filmes cég számláját

2011.03.30. 13:10

A CIB Bank felmondta a Tivoli-Filmprodukció Kft-vel kötött hitelszerződést a Mozgókép Közalapítvány 263 milliós tartozása miatt, ami miatt ma nyílt levélben fordult Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke és Szekeres Dénes, a cég ügyvezetője Surányi Györgyhöz, a CIB Bank igazgatóságának elnökéhez.

Az alapítványi tartozások ugyanis, mint írtuk, közvetlenül nem az alapítványt érintik, hanem a produkciós cégeket, jelen esetben Szekeres Dénes cégét, melynek filmjei után 263 millió forinttal tartozik az alapítvány, és aminek a számláján a bank 60 milliót zárolt.

"A többi producer esetében a bankok megvárják a kormány döntését, egyedül az Önök magatartása vezet csődhöz" - áll a CIB-nek írt levélben. Összesen 49 filmes céget érint a probléma 5,1 milliárd forint értékben, és eddig a Tivoli számláját zárolták.

Szekeres a cég irodáit ajánlotta fedezetnek 100 millió forint értékben. A producer azt mondta: "Szeretném hangsúlyozni, hogy Surányi úrhoz azért fordultunk mert egy kultúrát szerető ember, nem ellene szól a nyíltlevél. Ez egy segélykiáltás, nekem maximum elveszik az irodáimat, de a filmek stábját nem tudom kifizetni, és öt filmmel is indulnánk a szemlén, ami így lehetetlen".

Update:

Délután háromkor a CIB Bank ezt a közleményt adta ki:

"Mint az a médiából ismert lehet, a kormányzat úgy döntött, hogy felülvizsgálja a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) működését és pénzügyi integritását. Mindezek után az MMKA arról tájékoztatta a finanszírozásban érintett pénzintézeteket, hogy a jövőben nem áll módjában a szerződés szerinti kötelezettség teljesítés. A Tivoli-Filmprodukció Kft. hitelének fő fedezete az MMKA-forrás lett volna. Új megoldást keresve a CIB a piaci realitásoknak megfelelő javaslatokat tett a Tivoli-Filmprodukció Kft. tulajdonosa és vezetői felé annak érdekében, hogy a jövőben is finanszírozhassa a céget. A tulajdonos azonban, - aki minden bizonnyal volt olyan helyzetben, hogy saját cége működését pénzügyileg támogassa - visszautasította a bankkal való együttműködést, illetve a bank számára elfogadható megoldási javaslattal sem állt elő. A banknak törvényi kötelessége ilyen helyzetben, hogy – betéteseinek védelme érdekében – lépéseket tegyen, ami megtörtént."