Emma
8 °C
19 °C

Cameron a tévéből lopta a Terminátort

2011. 04. 21. 18:17
Kapcsolódó cikkek (1)

James Cameron, Gale Anne Hurd és William Wisher Jr. mellett van egy negyedik szülőatyja is a Terminátornak: a sci-fitörténelem legtöbbet pereskedő, Hugo-, Nebula- és Bram Stoker-díjas írója, Harlan Ellison. 1984-ben plágiumváddal perelte be az első Terminátort legyártó Hemdale stúdiót, a filmet a forgalmazó Orion Picturest, James Cameron-író rendezőt és Cameron akkori feleségét, Gale Anne Hurdöt, azzal az indokkal, hogy ő már a 60-as években is jövőből jött katonákról és elpusztíthatatlan, emberi kinézetű robotokról írt. Két ilyen történetéből Soldier és Demon with a Glass Hand címmel sorozatepizód is készült 1964-ben az Outer Limits második évadához.

A hasonlóság a két mű között nagyjából ki is merül az időutazó katonában és a halhatatlan kiborgban, Cameron viszont a legendárium szerint több olyan hibát is elkövetett, ami miatt végül Ellison jött ki győztesen az ügyből. A Starlog magazin egy interjúban megkérdezte a rendezőtől, mi inspirálta a Terminátort, Cameron pedig név szerint megemlítette példaképét: „Összegyúrtam néhány Harlan Ellison-sztorit az Outer Limits-epizódokból”.

Az újságban ugyan végül egy kozmetikázott változat jelent meg, de a szerkesztő felhívta Ellisont, és elmondta neki a Terminátor-forgatáson készült eredeti interjú szövegét. A sci-fi író ráadásul azt is nehezményezte, hogy nem hívták meg a Terminátor sajtóvetítésére, így a moziba Leonard Maltin filmkritikus asszisztenseként kellett besurrannia.

harlan450

Cameron 84-ben a stúdió ügyvédeire bízta a plágiumper elsimítását. Harlan Ellison saját bevallása szerint nem pénzt akart, csak kreditet a stáblistán a forgatókönyvírók között. A Hemdale és az Orion végül peren kívül egyezett meg az íróval, és 75 ezer dollárt, más források szerint viszont 400 ezer dollárt (erről maga Ellison sem nyilatkozott egyértelműen) adtak neki a hallgatásáért cserébe, valamint a Terminátor későbbi vhs, laser disc és dvd-változataiban egy köszönetnyilvánításban megemlítették a nevét Linda Hamilton filmvégi, viharba autózós jelenete után. Cameron később így kommentálta a kellemetlen plágiumvádat: „Harlan Ellison egy parazita, aki megcsókolhatja a seggemet!"

Egy harcos a lepusztult jövőből

harlancameron1

Vajon tényleg igaza volt Harlan Ellisonnak, vagy csak élelmesek voltak az ügyvéd barátai? Az Outer Limits-inspiráció akár igaz is lehet: a 64-es Soldier című, évadnyitó tévéepizód ugyanis egy posztapokaliptikus, kihalt tájjal indít, akárcsak 20 évvel később a Terminátor. Itt kergeti egymást két páncélos fickó, akikbe aztán belecsap a villám, és egy időviharba keveredve mindketten a 60-as évek egyik random amerikai nagyvárosában találják magukat.

harlancameron2

Ugyanígy elektromos kisülések közepette jelenik meg 1984-ben Kyle Reese is, bár nem elhanyagolandó szempont, hogy rajta nincs idétlen szemeteskuka-páncél, hanem teljesen meztelen. A két bádogharcos 50 percig kergeti egymást, a filmvégi epikus harcban pedig ugyanúgy a lángokból ugrik elő a gonosz, akárcsak a T2-ben.

Golyóálló robot, fémkézzel

A Demon with Glass Hand szintén 1964-ben, az Outer Limits második évadának ötödik részeként került képernyőre. A főszereplő egy zavartan rohangáló, öltönyös fickó (Robert Culp), aki nem emlékszik a 10 nappal korábbi eseményekre. A férfi a saját, ördögvillázó robotkezével társalogva megtudja, hogy ő a jövőbeli emberek utolsó reménysége. Elintézi a nyomában loholó, kifestett szemű fickókat, akikről kiderül: valójában egy agresszív űrbéli fajhoz, a kybanokhoz tartoznak és egy "időtükör" segítségével ugrálnak át a mi világunkba. Hősünket párszor lelövik, ekkor döbben rá, hogy valójában egy kiborg.

demonkéz450

Ellison az üvegkezű démonnal is elnyerte az amerikai forgatókönyvírók díját. Az epizód érdekessége, hogy a főhős ugyanabban a Bradbury Buildingben kommandózik, ahol 18 évvel később a Szárnyas fejvadászban Rick Deckard a Nexus 6-os replikánsokkal, Daryl Hannah-val és Rutger Hauerrel harcolt.

Ellison Vs. Star Trek

Harlan Ellison 2009-ben egy másik híres sci-fi franchise, a Star Trek jogtulajdonosaival is pereskedett, és ebből az ügyből is ő jött ki győztesen. 68-ban a The City on the Edge of Forever címmel írt időutazós Star Trek-epizódot (ezért is besöpörte egyébként az amerikai forgatókönyvírók díját), de éveken keresztül fájlalta, hogy a Paramount egy centet sem utalt neki a kultikus dimenziókaput ábrázoló diorámák és egyéb Trekkie-ereklyék bevételéből.

Az időutazós epizód egyébként hihetetlenül bárgyú. Kirk kapitány (William Shatner), Spock (Leonard Nimoy) és McCoy (DeForest Kelley) egy dimenziókapun átugorva az 1930-as évek New Yorkjában találják magukat. Itt néhány Hanna Barbera-rajzfilmgekekbe illő poén után (hőseink ruhát lopnak egy sikátorból és megszívatnak egy gumibottal hadonászó rendőrt) Ellisonból természetesen előbújt az időutazó-történelemhamisító fetiszta. Kirkék egy szerelmi szál drámai elvarrásával belepiszkálnak a téridő-kontinuumba, így Amerika mégsem hidegül el Európától, a németek nem fejlesztik ki az atombombát, a világ megmenekül és mindenki mehet a dolgára.

Hozzászólások (25)

 • Viviparus2011.04.21 19:40:46

  Cameronnak soha nem volt egy eredeti sztorija. Lásd Alien 2, Titanic, etc.:)

 • zoozo2011.04.21 19:55:42

  avatar...

 • Othello2011.04.21 20:13:31

  avatar!
  ja nem bocs az a pocahontasból lett lopva...

 • atko2011.04.21 20:16:08

  re zoozo:

  Avatar= hupikék törpök, a "Törpökkel táncoló c. epizódja.

 • HenteSS882011.04.21 20:38:25

  pangalaktikusgegepukkaszto

  Nekem a Schindler listája alapmű. Az a sok ajvékoló nyüszítő áldozat, szegények, ahogy havat lapátolnak, meg rettegnek Amon Goeth osturmfuhrer-től... csodálatos alkotás, méltó emléket állít a III. Birodalomnak. :D

 • Patreides2011.04.21 20:44:38

  Csesszék meg, hát Shakespeare is régi sztorikat újított fel a drámáiban, ahogy az egész irodalomtörténet tele van ilyesmivel.
  Frank Herbert honnan vette az Atreida házat?
  Rejtő Jenő Elátkozott Part-ja meg egy Dumas-paródia (A Három Testőrből).
  Woody Allen filmje, a Hannah és nővérei? Csehov: Három nővér.
  A sztorik, motívumok, figurák az ávszázadok során újra és újra felhasználásra kerülnek a művekben, ma már filmekben is. Az emberiség közös kulturkincse, ugye...
  Még Zsoldos Péter A Viking Visszatér című regényében is fel lehet ismerni utalásokat a régi Gilgames eposzra is. (Enkidu a párducléptű, Gilgames barátja -> Ikendu, Gregor Man barátja).

 • endike2011.04.21 20:49:44

  az nem baj ha lop, de legalább jó filmeket csinálna :D

  szerintem ha hagyná a színészeit játszani, akkor talán jobbak lennének a filmjei, mert totál látszik hogy minden mozdulatukat ő találja ki

 • Patreides2011.04.21 20:59:17

  De ha már átvett motívumokról van szó... igaz, ez zenei:
  [link]

  [link]

  Ki hall valami hasonlóságot a két zene, mondjuk első fél percében? Ha nem fizettek ezért az Omegának, akkor éppen ideje. :)

 • Juraviel.Ihuan.Bedvin2011.04.21 21:05:08

  @Patreides

  Ha már Frank Herbert (aki egyébként az egyik kedvenc íróm)...

  A Dűnén kívül van egy másik nagyívű, négy kötetes sorozata, amit vagy Destination: Void-seriesnek vagy Pandora Chroniclesnek neveznek.

  Nos, "meglepő" módon az 1979-ben megjelent második kötet már konkrétan egy Pandora nevű bolygón játszódik... És ez nem az egyetlen hasonlósága az Avatarral. Kb. féléve még nem voltak beleszerkesztve a párhuzamok, de most benne vannak.

  [link]

  Olvass bele, ha érdekel. :)

 • Patreides2011.04.21 21:21:14

  Ha már Avatar, meg átvett motívum:
  A Nyikorgó Idegen c. Delfin-könyvben :) jelent meg annak idején Poul Anderson kisregénye, a Nevezz Joe-nak (Call me Joe). Az egyik első sci-fi volt, amit gyerekként olvastam.
  [link]

 • Patreides2011.04.21 21:22:29

  Egyébként Cameron szuper módon tud "második részeket" csinálni. A legtöbb esetben egy film folytatása egy katasztrófa (pl. Hegylakó 2.), de ha Cameron csinálja, akkor nincs vele semmi baj.
  Ezek szerint azért, mert ő akkor is valaminek a folytatásaként készíti a filmjeit, ha azok éppen "első részek", vagyis eredetiként vannak eladva? :)

 • [megmondoember]2011.04.21 21:33:03

  Sőt, ez a Cameron nem csak, hogy a karaktereket lopta a történeteihez, de a sztori minden egyes betűjét is. Vagy tud valaki olyan betűről, amit Cameron talált volna ki, és más könyvekben még nem szerepelt előtte? Naugyehogy.

 • wowerman2011.04.21 21:42:33

  és ez kit érdekel? csak azért ilyeneket írni hogy flamewart indítsunk és hogy a trollok Cameronra köpködjenek...

 • doktor.dikhed2011.04.21 21:49:21

  Lopjon csak Cameron, ha olyan jó filmeket csinál, mint a T1, T2, Aliens, vagy a Mélység Titka. Viszont az Avatar hatalmas égés, mert csak technikai bemutatónak jó, amúgy egy rakás nulla, emellett még lopta is nagy részét.

 • Hang Loose2011.04.21 22:30:08

  Az nem baj, ha feldolgozás, remake, vagy egyéb.

  De ne titkolja már és hallgassa el.
  Legyen már bennük annyi tisztelet, hogy megemlítik és részesedést kap.

 • Patreides2011.04.21 22:51:31

  A Terminator nyilvánvalóan nem egy (vagy több) Harlan Ellison mű feldolgozása, remakeje.
  De ha már Cameron maga mondta egy újságírónak, hogy tőle vett ötleteket, akkor igazán kiírhatta volna ezt a film végére, utalásképpen. Vagy ne mondta volna el a riporternek.

 • Netszamuráj2011.04.21 22:57:27

  Harlan Ellison nagyon jó író. Meg is értem, ha fel van háborodva.

  Egyébként nem lehetne kikúrni, legalább innen, mivel ez egy filmes cikk, a fasiszta köcsögöket?

 • FalóNyúl2011.04.21 22:59:47

  Innen is....

 • Peter T. Sinclare2011.04.21 23:12:43

  Egyrészt igaz, hogy a toposzok feldolgozása nem lopás, tehát bárki írhat háborúról, szerelmi drámáról, kiskutyás-kisfiús családi idillről, másrészt a plágium nem a toposzok, hanem a konkrét jelenetek, helyszínek, karakterek, stb. átemelése mások történetéből.

  Az nem lopás, ha valaki barbár hősről ír, de ha Konnan, a Kammerairól ír könyvet (és nem paródiát!), akkor az már plágium.

  Nem azt kéri senki számon Cameronon, hogy miért dolgoz fel toposzokat, hanem hogy miért plagizál, azaz miért lopja el mások ötletét...

 • sep2011.04.22 00:05:39

  Itt lehet megnézni mind a két epizódot, plusz elolvasni a Skynet ötletét inspiráló novellát (magyarul):
  [link]

 • petru2011.04.22 03:39:29

  Mindeg is nehez volt teljesen original muvet csinalni, nem csak az SF filmekben. Ma pedig mar szinte lehetetlen. A legjobb esetben ossze lehet gyurni nehany jo otletet.

 • figyeldoda2011.04.22 06:21:09

  A németek így sem fejlesztettek ki atombombát...

 • kuruc122011.04.27 08:13:45

  Szánalom.

Bababarát szállások

Pihenjen együtt a család! Szállások 4 700 Ft / fő / éjtől

Féltve őrzött Puglia

Dél-Olaszországi kalandozások 125 500 Ft / fő / 7 éjtől