Két Oszama bin Laden-filmet is átír a valóság

2011.05.02. 12:08

Nem érheti az a vád Hollywoodot, hogy nem naprakész a világpolitikából: még ki sem hűlt a 9/11 kitervelőjének tartott Oszama bin Laden teteme, máris két olyan filmről szólnak a pletykák, melyeknek az Al-Kaida vezére, illetve az utána indított hajtóvadászat áll a középpontjban.

Az egyik ilyen projektet az a Kathryn Bigelow jegyzi, aki aBombák földjén című filmjéért 2010-ben elnyerte a legjobb filmnek és rendezőnek járó Oscar-díjat is. James Cameron exfelesége és Mark Boal, a Bombák földjén forgatókönyvírója Kill Bin Laden (Öljétek meg Bin Ladent!) munkacímmel akar egy független filmet forgatni.

Jóval nagyobb szabású tervei vannak az egyik nagy hollywoodi stúdiónak, ahol egy látványos akciófilmet készítenének a terroristavezér elfogásáról. A dolog szépsége, hogy egyik projekt sem mostanában kezdte meg hollywoodi keringőjét - Bigelow projektje 2010-ben indult útjára, a Paramount pedig már 2006-ban forgatókönyvvázlatot rendelt az akcióthrillerből.

A két filmterv a mostani események fényében mindenképpen átalakul majd, Bigelow például egy korábbi, sikertelem merényletkísérletre építette volna saját filmjét, most viszont már megvan az a happy end, amire az amerikai közönség számít. A főszerepre egy nálunk ismeretlen ausztrál színészt, Joel Edgertont nézték ki, akit a Bourne örökség és a Hófehérke és a vadász is szeretne megkaparintani.

A másik tervezet a Paramount Pictures-nél először 2006-ban merült fel, a címe Jawbreaker, és egy tényregényen alapult volna, melyet egy amerikai hírszerző, bizonyos Gary Berntsen írt arról a 2001-es akcióról, amiben az amerikai hadsereg bin Ladent akarta levadászni közvetlenül 9/11 után. A könyvből kiderül, mennyire közel álltak az amerikai különleges erők ahhoz, hogy kézre kerítsék a terroristát, és az is, hogyan dőlt be az akció.

where-in-the-world-is-osama-bin-laden-1

Több rendezőt is érdekelt a projekt, egy ponton Oliver Stone is fontolgatta, hogy World Trade Center című filmje után belevég, de a forgatókönyv nem volt elég meggyőző. A Paramount 2008-ban már azt tervezte, hogy a Jawebreakerrel támasztja fel Jack Ryan karakterét, aki a Tom Clancy-féle technothrillerek főszereplőjeként és számos kasszasiker után vált híressé (A Vadszat a Vörös Októberre, A rettegés arénája, Férfias játékok és Végveszélyben című filmekben tűnik fel, hol Harrison Ford, hol Ben Affleck, hol pedig Alec Balwdin alakította). Erre akár most is sor kerülhet, de az biztos, hogy az eredetileg tervezett befejezést a történelem felülírta. A kérdés, hogy a valóságba bele merik-e írni az ismeretlen hírszerzők és kommandósok helyett Tom Clancy kedvencét.