no

Bogyó és Babóca Kínát is meghódítja

2011.05.12. 15:29

13 új epizóddal kerül hamarosan mozikba a 30-as anyukák és 6 év alatti gyerekek kultikus kedvence, a Bogyó és Babóca nevű csigafiúról és katicalányról szóló mese. A majdnem Oscar-díjas M. Tóth Géza már második alkalommal készít 5 perces epizódokból álló, 13 részes, tévére optimalizált animációs sorozatot Bartos Erika népszerű mesekönyvsorozatából, de a 13 új mesét a Minimax gyerekcsatorna helyett most a mozikban futtatná az animációban utazó producer. A május 29-re szervezett Gyermeknapi Rajzfilmünnepen premier előtt lehet megnézni az új részeket, a hivatalos bemutató viszont csak júniusban lesz, de ekkor már a régi részeket is levetítik.

Az új epizódok a KEDD animációs stúdió saját költségén készültek, MMKA támogatás nélkül. "5 éve nem kaptam fizetést a stúdiómtól. Tudok persze telefonszámokat, de nem akartam az állami támogatásból hazatalicskázni egy csomó pénzt - mondta M. Tóth Géza, aki producerként a Bogyó és Babóca gyártási költségeit a rajzfilmstúdiója egyéb munkáiból, többek között egy olasz koprodukciós sorozat bevételéből finanszírozta. - Nem kérek állami támogatást úgy, hogy ki sincs dolgozva az állami támogatási rendszer, jobban szeretem a nyílt pályázatokat." A producer egyébként az egyelőre csak ráfizetéses rajzfilmkészítést egy tudatos brandépítés első lépésének tartja: "Abban bízunk, hogy a Bartos Erika-könyvek és a Bogyós-Babócás pólók, játékok értékesítésből majd csordogálnak pénzek. Sokan persze ebben is Babócáék csúnya elárulását és elüzletiesítését látják, de ez nem igaz."

De vajon miben rejlik Bogyó és Babóca sikere? M. Tóth csak a rajzfilmverzió titkát tudja: "Visszahozza a filmkészítés kezdeti korszakát, amikor még a mozikra rácsodálkozó generáció számára kellett könnyen befogadható, vicces kisfilmeket gyártani." A Bogyó és Babóca elsőszámú célközönsége ugyanis a 6 éven aluli korosztály. A nekik szóló rajzfilmekben nem lehetnek villódzó, gyors képek, és sűrű vágások, viszont a rajzfilmet néző szülőkkel is össze kell tudni kacsintani, nehogy gügyögős legyen a végeredmény. "Sok alkotó arra a filmes előismeretre épít, ami a gyereket kísérő testvérnek vagy szülőnek már megvan - folytatja az okfejtést M. Tóth - Az viszont régen rossz, ha a kisgyerek annak örül, hogy a szülei örülnek egy rajzfilm vicceinek."

A Bogyó és Babóca rajzfilmsorozat első évada időközben világkörüli útra indult. A cseheknél és a szolvákoknál Berti és Berunka, Szerbiában Bocia és Lutkica lett Bogyó és Babóca új neve. Angol nyelvterületen Berry & Dolly címmel vetítik, de bemutatják majd Romániában és a tervek szerint a kínai mesecsatornákon is. M. Tóth a következő fordulóban az arab világot támadná be a rajzfilmsorozattal, mivel saját bevallása szerint az Arab Emirátusok egyik fesztiválján szervezett próbavetítésen is nagy sikert aratott a csigafiú és a katicalány. „A Bogyó és Babóca abszolút eladható külföldre. Nehéz persze mindenhol megtalálni a Pogány Judithoz hasonló, a nemzet mesélője-típusú hangot, de igyekszünk.”

M. Tóth a rendszerváltás előtti rajzfilmeket is feltámasztaná

"Az idei gyermeknapi Rajzfilmünnep a régi gyerekanimációs műfajt kívánja feltámasztani - mondta még M. Tóth. - A rendszerváltás előtt a világ élvonalában voltunk, de a rajzfilmipar mára elzüllött, sem a tévék, sem az állami támogatásrendszer nem álltak a hazai rajzfilmszakma mögé." A producer első körben a régi nagy kedvencek, Pom Pom, a Mézga család, a Vuk és A kockásfülű nyúl mozis vetítési jogát szerezte meg a fesztiválhoz csatlakozó 6 budapesti és 24 vidéki mozinak, amelyek saját programterveikhez igazítva válogathatnak majd az MTV mesearchívumból.

A Rajzfilmünnep a régi klasszikusok újramelegítése mellett exkluzív anyaggal is szolgál: premier előtt bemutatnak 7 színt is Jankovics Marcell 1983 óta készülő animációs filmjéből, Az ember tragédiájából. A fesztivál fő szervezőjeként M. Tóth Géza azt szeretné, ha a Rajzfilmünnep 3-4 éven belül egy rendszeres, nem pénzlenyúlós gyereknapi eseménnyé nőné ki magát: "Vidám fieszta lenne, ami túlmutat a szokásos, vattacukros-lufis-bóvliárus képleten." (A rajzfilmünnep részletes programjáért klikk ide!)