Kitiltották Cannes-ból Lars von Triert

2011.05.19. 14:06

Bár Lars von Trier dán rendező szerdán közleményében kért elnézést korábbi szavaiért, és tagadta, hogy antiszemita, fajvédő vagy náci lenne, Hitlerrel kapcsolatos megjegyzései miatt persona non grata, azaz nemkívánatos személy lett Cannes-ban, és kitiltották a filmfesztiválról.

A hivatalos indoklás így hangzik: "A Cannes-i Filmfesztivál a világ minden filmművésze számára nyitott, kivételes fórum, melynek keretein belül szabadon, korlátozás nélkül mutathatják be munkáikat. A rendezők szövetsége rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy ezt a fórumot Lars Von Trier elfogadhatatlan, tűrhetetlen és az egész fesztivál szellemiségével ellentétes kijelentések közzétételére használta. Az szövetség így úgy döntött, hogy Lars Von Triert a Cannes-i Filmfesztiválon persona non gratának nyilvánítja."

A fesztiválon részt vevő újságírók megállapítása szerint a persona non grata maga után vonhatja, hogy Lars von Trier nem kap díjat, sőt elképzelhető, hogy többet nem mehet Cannes-ba sem. Egyelőre nem tudni, hogy a határozatnak van-e gyakorlati következménye, a dán rendezőnek el kell-e hagynia a fesztivál helyszínét. Annyi azonban  biztos, hogy hivatalos programja már nem lesz a szombati díjkiosztó gáláig.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, szerdán nagy megrökönyödést váltott ki, amikor Lars von Trier nácinak nevezte magát, kifejezte Hitler iránti szimpátiáját, és azt mondta: "Izraellel tele van a tököm". Szerdai bocsánatkérésében a rendező elmondta, hogy csak viccelt, de a szervezők még aznap leállították Aranypálma-esélyes versenyfilmje, a Melancholia díszbemutatója utáni buli előkészületeit.

A Guardian szerint a cannes-i fesztiválszervezők lemondták a Melancholia női főszereplőjének (Charlotte Gainsbourg) összes tervezett sajtótájékoztatóját és interjúját is. A történtek hatására egyébként Pedro Almodóvartól egy riporter viccesen megkérdezte, hogy náci-e, mire a rendező azt mondta: "Nem vagyok az".

De mit is mondott valójában Lars von Trier?

A Digital Spy lehozta a szerdai Melancholia-sajtótájékoztató teljes szövegét, amiből kiderül: Lars von Trier igen szerencsétlenül megfogalmazott mondatokkal és béna viccekkel próbálta szórakoztatni és megbotránkoztatni az eseményen részt vevő újságírókat:

"Tudtam, hogy zsidó vagyok, és hosszú ideig jól éreztem magam zsidóként. Aztán megismertem Susanne Biert, és onnantól már nem örültem annyira annak, hogy zsidó vagyok. Persze most csak viccelek, elnézést. Még ha zsidó is lennék, csak másodrendű zsidó lehetek, mert kiderült, hogy valójában náci vagyok. A családom ugyanis német, ami szintén sok örömre ad okot.

Mit mondhatnék? Megértem Hitlert. Természetesen elismerem, hogy csinált pár szörnyű dolgot, de látom magam előtt, ahogy ücsörög a kis bunkerében, amikor közeleg a vég. Megértem, mint embert. Ő nem egy jó ember, de megértem őt, és egy kicsit együtt is érzek vele. Na de hé, én itt most nem pártolom a második világháborút, és nem vagyok a zsidók ellen sem. Bár Susanne Bier... De hagyjuk is Susanne Biert, vele csak vicceltem az előbb.

Természetesen kedvelem a zsidókat. Persze nem nagyon, mert Izraellel például tele van a tököm. Na most ebből a mondatból hogy fogok kijönni? Szeretem Albert Speer munkásságát. Bár nem ő Isten legjobb gyermeke, de tehetséges volt... Oké, náci vagyok."

(a Melancholiánál nagyobb szabású filmre vonatkozó kérdést követően) "Igen, ez az, amit mi nácik igazán szeretünk. Szeretünk nagyszabású dolgokat csinálni. Lehet, hogy a következő filmem az Endlösungról fog szólni, újságírókkal a főszerepben."