A top 3-ban van Cannes-ban a Csicska

2011.05.20. 20:19

Jól fogadta a közönség Till Attila Csicska című kisjátékfilmét a 64. Cannes-i Filmfesztivál Rendezők Kéthete programja pénteki vetítésén, bár szponzor hiányában idén a művészileg elismert, de nem hivatalos programban díjat nem osztanak. A szemledíjas kisfilmet Shanghajba és Stockholmba is meghívták a cannes-i fesztivál alatt versenyezni.

Till Attila első rövidfilmjét ezer filmből választották ki egyetlen kelet-európai műként másik 13 mellé. A bemutatón a rendezők jelenlétében egymás után vetítették le a fiatalokból álló közönség előtt a különböző műfajú, de inkább tévés alkotásokat. Két nagyon erős vígjátékszerű film mellett Till Attila filmje is benne volt a top 3-ban. Hatott a történet, ami az alföldi tanyavilágban a csicskatartás témakörét járja körül.

A vetítést követő, rendezőket bemutató, francia-angol nyelvű sajtótájékoztatón Till Attila elmondta magáról, hogy festőnek indult, bevallása szerint rossz festőnek, és műsorvezetőként dolgozik. Majd a lagymatag moderátori (és az elszórt újságírói) kérdéseknek köszönhetően fél óra alatt elveszett a lendület, így Till Attila visszavette a szót: átment riporterbe, és megkérdezte például a svéd kollegát, hogy a vegyesfilmjében, amiben egy részeg baba tombolt, az ő lánya szerepel-e (igen).

till

A Csicska című film az M&M Film és Laokoon Film közös produkciója a TV2 közreműködésével. A főbb szerepekben Thuróczy Szabolcs, Szitás Balázs és Balsai Móni látható. A szereplők és az operatőr nem értek rá fesztiválozni, de a film producerei szép számban jelentek meg a cannes-i vetítésen és a sajtótájékoztatón: Mécs Mónika, Sipos Gábor, Rajna Gábor producerek, és Stalter Judit és Tóth Csaba koproducerek.

Nem készítene egészestés Csicska-mozit, válaszolta kérdésünkre a terveiről a rendező. Kerekeszékes filmen dolgozik, az lesz a következő, egészestés munkája.