Elhunyt Bill Hunter, az ausztrál filmművészet legendás alakja

2011.05.23. 15:22

Elhunyt Bill Hunter legendás ausztrál filmszínész és tévésztár, aki az elmúlt három évtizedben szinte minden jelentős ausztrál filmrendezővel forgatott, és televíziós szerepeivel is rendre sikert aratott a nézők körében. Hunter 71 esztendős korában rákbetegség következtében halt meg szombat éjszaka egy melbourne-i hospiceházban barátai és családja körében - közölte menedzsere, Mark Morrissey, aki úgy emlékezett rá, mint igazi úriemberre, szakmája mesterére és kollégáit inspiráló egyéniségre.

hunter

Az ausztrál közönség szívét azzal hódította meg, hogy az általa megtestesített lakonikus, nyers, de lágyszívű szereplőkben önmagukra ismertek - magyarázta Quentin Turnour, az ausztrál Országos Film- és Hangarchívum filmes vezetője. Az ausztrál kormányfő, Julia Gillard ugyancsak olyan nemzeti ikonként méltatta, aki az elmúlt több mint öt évtizedben a televízióban és a filmvásznon nyújtott alakításaival kulcsszerepet játszott az ausztrál kultúra alakításában.

Hunter 1957-ben statisztaként debütált a filmvásznon a The Shiralee című, Ausztráliában forgatott brit moziban. A nemzetközi - és hollywoodi - áttörést Az utolsó part című 1959-es produkció jelentette számára, amelyben Gregory Peck, Ava Gardner és Fred Astaire oldalán játszott. Pályafutása során több mint száz tv- és mozifilmben szerepelt.

Tönkrement kocsmáros fia volt, aki 13 évesen kimaradt az iskolából, és cowboynak állt. Karrierjét 1960-ban kezdte építgetni televíziós szerepekkel: bűnügyi sorozatokban alakított nehéz embereket, nyomozókat vagy bűnözőket. Játékát nem csak a közönség szerette, a szakma is elismerte. 1978-ban a Newsfront című drámával, 1981-ben pedig a Gallipoli című háborús filmmel nyerte az ausztrál Oscart, az Ausztrál Filmintézet díját.

Sikert aratott Baz Luhrmann Kötelező táncok, P. J. Hogan Muriel esküvője, valamint Stephan Elliott Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjai című filmjében is. A színész két közelmúltban elkészült produkciója vár bemutatásra: a Red Dog című családi dráma augusztusban, a The Cup című film októberben kerül az ausztrál filmszínházakba. Népszerűségét jelzi, hogy őt kérték fel narrátornak abba a dokumentumfilmbe, amely az idén Ausztráliát sújtó természeti katasztrófákról készült.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport