no

A kritikusok utálják a Másnaposok 2-t

2011.05.26. 10:39
Az első rész gyenge másolatának tartják a bangkoki gigabuli után játszódó Másnaposok 2-t, amiben Mike Tyson helyett egy kismajom csapódik a főhősökhöz. A Karib-tenger 4-ből kidobott Keira Knightley-t és skandináv művészfilmeket is nézhetünk a héten.

Másnaposok 2

2009 legjobb vígjátéka, a 35 millióból forgatott Másnaposok 467,4 millió dollárt kaszált, így a producerek nyomására Todd Phillips rendező lehúzott a témáról még egy bőrt. Extrém durva legénybúcsú helyett egy elcseszett thaiföldi utazás és az egyik szereplő esküvője lesz a középpontban: Justin Bartha, Bradley Cooper, Zach Galifianakis és Ed Helms Tyson és egy tigris után most egy ázsiai rokont és egy kismajmot találnak a szállásukon. A menyasszony Jamie Chung, akinek végre lett egy jó filmje a Sucker Punch-os beégése után. A Hollywood Reporter szerint a Másnaposok 2 "sötétebb és egyszerűbb az előzményeknél, de ugyanolyan vicces", a többi lap viszont durván lehúzta: "Az első rész fakó másolata, és ezt a színes környezet sem tudja elfedni" (Variety), "A forgatókönyv a Word keresés+csere opcióival készült" (News of the World). (IMDb: -, Rottentomatoes: 30%)

Ne engedj el!

Keira Knightley kimaradt a Karib tenger kalózai 4-ből, de forgatott helyette egy romantikus drámát a bentlakásos angol iskola zárt világából az élet sűrűjébe csöppenő lányokról, akiket egy sötét titok is kísért. A korábban videoklippeken dolgozó rendező, Mark Romanek egy Kazuo Ishiguro-regényből készítette a filmet, aminek érdekessége, hogy a forgatókönyvet az egyébként horrorban, képregényfilmben és játékadaptációkban utazó Alex Garlandra (28 nappal később, Dredd, Halo) bízta. "A társadalmi elvárásoktól gyötrődés és a hideg közöny bemutatása miatt a Ne engedj el! egy alattomos és elsöprő erejű ökölcsapás" - írja a Dallas Morning News a filmről, ami San Diegóból fesztiváldíjat hozott el, a női főszereplőt, Carey Mulligant pedig a brit függetlenfilmesek jutalmazták díjjal. (IMDb: 7,3, Rottentomatoes: 70%)

A sasvadász fia

A csepeli artmoziját épp a héten bezáró Mozinet igazi multikulturális filmet mutat be a héten, ami a skandináv és az ázsiai alkotások szerelmeseinek is egyaránt bejöhet. A svéd-dán-német koprodukcióban készült A sasvadász fiában egy 12 éves mongol kissrác (Bazarbai Matei) a sivatagból a nagyvárosba vágyik, de a nagy életmódváltás elmarad, mivel az apja kedvenc sasmadara úgy megijed a vakuvillogástól a vadászok fesztiválján, hogy elszökik, Bazarbai pedig szégyenében utána fut a vadonba. A kalandos felnőtté válásról szóló film a 2010-es Mediawave-en megnyerte az Országos Diákzsűri díját. (IMDb: 6,2, Rottentomatoes: -)

Enter the Void

Gaspar Noé argentin rendező 2009-ben ugyan nem kapott Cannes-ban Aranypálmát ezért a pszichedelikus-hazajáró lelkes drámáért, de két díjat is elhozott vele a katalóniai filmfesztiválról. A színkavalkádban és sztriptíztáncosokban tobzódó sztori főszereplője a halálból szellemként visszatérő drogdíler srác (Nathaniel Brown) aki meg akarja menteni a züllött éjszakai életbe fejest ugró húgát (Paz de la Huerta). A kritikusok csupa jót írtak a filmről: "Imádod vagy gyűlölöd, nincs középút" (E! Online), "Szenzációs, extravagáns, szexuálisan túlfűtött trip El Topótól a Mulholland Drive-ig". (IMDb: 7,2, Rottentomatoes: 72%)

Hangtükör

A díjhalmozó finn rendező, Mika Kaurismäki 2008-ban a zene emberekre gyakorolt pozitív hatásáról forgatott dokumentumfilmet, az Anjou Lafayette pedig 3 év késéssel a hazai mozikban is bemutatja. (IMDb: 6,3, Rottentomatoes: -)