Reszkess, Governator, itt jön Szuperputyin

2011.05.29. 13:07

Zseniális szuperhősképregényt találtunk a superputin.ru nevű orosz oldalon: Vlagyimir Putyin, Oroszország exelnöke és jelenlegi miniszterelnöke árjaszőke hajú, lótuszülésben meditáló, kimonós szupernindzsaként harcol az al-Kaida terroristái és a vödörfejű zombik ellen, akiket egy gigantikus szumóbajnok irányít.

Szuperputyin akcióban - Klikk!
Szuperputyin akcióban - Klikk!

Természetesen mint minden valamire való képregényhősnek, az Everyman álnéven ügyködő Putyinnak is vannak szupererejű segítőtársai. A főhős kötelező sidekickje az óriás barnamedvévé változó Medvegyev elnök, és a láthatatlan Sechin, aki mindig tökéletesen beleolvad a környezetébe, ezért a képregény szerzői mindig szaggatott vonallal jelzik, ha épp egy busz mellől lövi halomra a zombikat. Ők hárman alkotják a League of Superheroes nevű titkos kormányszervezetet, ami Oroszország és természetesen az egész világ békéjét őrzi.

Medvegyev, a medveember
Medvegyev, a medveember

A Szuperputyin története 2011 őszén kezdődik, a hangulatalapozó szöveg szerint egy évvel a maja naptárak világvégéje előtt. A sztoriban egyaránt kifigurázzák Keanu Reeves és Sandra Bullock buszeltérítős akciófilmjét, a Féktelenült és a Walking Deaddel újjáélesztett zombifilmes műfajt, de megkapják a magukét a Street Fighter-klón videojátékok és az olyan óriásszörnyes ázsiai filmek is, mint amilyen legutóbb a Big Man Japan volt. A vicces zsánerparódiákat Szergej Kalenik írta, a rajzokat pedig két álnéven publikáló művész, Zashtopik és Otto készítették.

Dagadt főgonosz, zombisereggel
Dagadt főgonosz, zombisereggel

Természetesen nem Putyin az első politikus, akiből képregényhős lett. A kaliforniai exkormányzó, Arnold Schwarzenegger hivatali ideje lejárta után a Governator című rajzfilmosorozattal és képregénnyel tért vissza a szórakoztatóiparba. Az első rész már meg is jelent, borítóján a félig Terminátor-arcú exelnökkel, aki a Conan-filmekben lóbált kardjával indul felaprítani egy zombihadsereget, és a még náluk is veszélyesebb hollywoodi lobbistákat. A képregény író-rajzolója David Hutchison volt, aki 2009-ben már Obama-képregényt is készített President Evil címmel: ebben az USA elnöke az Evil Dead filmek klasszikus láncfűrészes jeleneteit idézve esett neki az élőholtként feltámadt korábbi elnököknek.

governator presidentevil

Szuperputyin ide, Governator oda, jelenleg Barack Obama vezeti a politikusokból lett képregényhősök népszerűségi listáját. Ez főleg annak köszönhető, hogy korábban több interjújában is megemlítette: fanatikusan gyűjti a Pókember és Conan képregényeket. A Marvel természetesen nem hagyta ki a ziccert, így az elnök ott vigyorgott az Amazing Spider-Man 583. számának borítóján, ami a két évvel ezelőtti beiktatási ceremónihoz időzítve jelent meg. Ezen kívül a Devil's Due Publishing is lecsapott a képregénygeek elnökre 2009-ben, és elindított egy hard fantasy sorozatot Barack, the Barbarian címmel. Ebben a címszereplő természetesen egy véres csatabárdot szorongató, színes bőrű izomhegy, akinek a lábánál ugyanúgy  ledér öltözetű nő kuporog, mint Frazetta kultikus Conan-festményén.

barack-the-barbarian1

A Barack the Barbarian írója, Larry Hama igen ötletesen dolgozta ki paródiába hajló, saját dark fantasy világát: nála Sarah Palinből a Conan-történetekből sosem hiányző csöcsös-farkasprémes jégboszorkány lett, Hillary Clinton Hilaria, a varázslónő néven szerepel, a republikánus Dick Cheney és George W. Bush pedig Chainknee és Overlord Boosh néven, az elefántkirályságok Thulsa Doom-kaliberű, gonosz haduraiként tértek vissza.