Díjat kapott Till Attila Csicskája Shanghajban

2011.06.20. 11:50

Mobiltelefonos rövidfilm kategóriában a legjobb játékfilm díját nyerte el Till Attila Csicska című filmje a vasárnap zárult 14. Shanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon (SIFF). A fesztiválon a rendező-forgatókönyvírón kívül a producerek közül Tóth Csaba jelent meg, mondta az Indexnek Stalter Judit, az M&M Film és a Laokoon Film közös vállalkozásában készült film másik koproducere, aki szerint az a legfontosabb, hogy értették a film univerzális mondanivalóját.  

Az A-kategóriás ázsiai filmfesztiválon először osztottak ki díjakat a Mobil SIFF kategóriában, ahol összesen tíz filmet díjaztak rövidfilmtől dokumentumfilmig, közölte a fesztivál honlapja. Az összkategória neve nem arra utal, hogy mobilon forogtak a filmek, hanem hogy a fesztiválon a 40 perc alatti műfajokat mobilon is meg lehetett nézni, és lehetett rá szavazni.

A Csicska ugyanakkor az első magyar kisjátékfilm, ami részt vett Shanghaiban és egyből nyert. A szemlén díjazott kisfilmet, ami Cannes-ban a Rendezők Két Hete programjában is szerepelt, tízezer film közül választották az ázsiai fesztiválra. A rövidfilmes nagydíjat és a legjobb dokumentumfilm díját egy kínai produkció, Szu Csia-ming (Su Jiaming) Hervadó virágok nyerte.