Szabó István 140 milliót kap soron kívül

2011.06.21. 13:37 Módosítva: 2011.06.21. 13:39

A Szabó Magda Az ajtó című sikerregényéből készülő Szabó István rendezte adaptáció lesz az első játékfilm, ami a Magyar Mozgókép Közalapítvány tavalyi pénzügyi összeomlása után először állami támogatást kap, írta az Origo. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz átutalt 140 millió forint egészét a tavaly német-magyar koprodukcióban forgott film utómunkáira fordítják, így másoknak még várniuk kell.

Szabó István  az Emerenc szerepét alakító Helen Mirrennel Az ajtó forgatásán  (Fotó: Kallos Bea)
Szabó István az Emerenc szerepét alakító Helen Mirrennel Az ajtó forgatásán (Fotó: Kallos Bea)

A Nefmi idén 800 millió forintot kapott filmtámogatásra, az évi kereten felül érkezett ez a 140 millió forint. Hábermann Jenő producer az Origónak azt mondta, még nem kapott hivatalos értesítést a döntésről. Az ajtó 1,75 milliárd forint összköltségvetésű film, ami már kapott 313 millió forint állami támogatást. Korábban az MMKA szerződésben rögzített további 147 millió forint átutalását, de mivel az jogutód nélkül megszűnt május 30-án, ezért ettől a pénztől elestek. Minden bizonnyal ezért kapták meg Szabó Istvánék ezt az összeget. Az Andrew G. Vajna vezette filmalap 1,6 milliárd forint felett rendelkezik, de azt nem tudni, ők milyen filmek támogatására költik a pénzt.

Az Oscar-díjas Helen Mirren és A mások életéből ismert Martina Gedeck főszereplésével forgatott film alapja Szabó Magda önéletrajzi indíttatású, 1987-ben megjelent regénye, Az ajtó, ami a második világháború környéki Magyarországra helyezi történetét. A filmet várhatóan az év végén mutatják be.