Meghalt a Pókember!

2011.06.22. 13:22

Szomorú eseménnyel búcsúzik a Marvel kiadó az Ultimate Comics Spider-Man képregénysorozattól: a június 22-én megejelenő 160. számban meghal a piros-kék pizsamában hálóhintázó tinédzser, Peter Parker, írja az Entertainment Weekley. Spoiler-cunami a kép alatt!

pokemberhalala

Pókember az Ultimate-széria lezárásában örök nemezise, a Zöld Manó elleni harcban veszti életét. A netet pillanatok alatt bejáró, hivatalos Marvel-képkockán Mary Jane Watson öleli magához Peter holttestét, miközben a háttérben a szőke Gwen Stacy sírdogál és lángol egy random díszlet. A történet szerint az itthon megjelent képregényekből és a mozifilmekből is ismerős Jégember-Fáklya duó próbált segíteni Pókembernek a Zöld Manó elleni csatában, de sikertelenül. A 160. szám egy fekete háttérre rakott piros pókemblémával jelent meg szerdán, de a Marvel-főnökök rajzoltattak egy könnyfacsaró alternatív borítót is, amin Peter a fiatalon elveszített Ben bácsi szellemével karöltve indul el a fény felé.

UltimateSpider-Man 160 -QuesadaVariant

A Peter Parker nélküli világban természetesen nem áll meg az élet. Bár az Ultimate Spider-Man sorozatnak vége, a történetszál júliustól (más források szerint szeptembertől) az Ultimate Comics Spider-Man Vol 2 című sorozat 1. számával fog folytatódni. Ennek a borítóján ismét a Pókember feszít, tehát egy barát, egy rokon, egy osztálytárs, egy klón vagy egy mezei szuperhősrajongó biztosan fel fogja benne húzni a jól ismert pókgúnyát.

spidermanu

Fontos megjegyezni, hogy az Ultimate Comics Spider-Man sorozat nem a Marvel hivatalos Pókember-fősodora. Míg a nálunk Csodálatos Pókember címen futó Amazing Spider-Man széria már 1963 óta töretlen népszerűségnek örvend, a 2000-ben elindított Ultimate Spider-Man afféle reboot volt, hogy az ezredforduló szuperhősfilm-dömpingjének hatására képregényeket vásároló, iPhone-függő tinik ne röhögjék körbe Peter Parker 60-as években hordott ruháit, frizuráját, és mobiltelefon nélküli, sivár életét. Az Ultimate szériában Peter Parker egyetem helyett még gimibe jár, és a Hírharsona szerkesztőségébe sem csóró fotósként ugrik be, hanem mint újságírógyakornok, akinek nincs ideje az iskolai házifeladatokra, mert valami rosszarcú minden délután szétveri New York belvárosát.

Természetesen nem Pókember az első halott szuperhős a képregénytörténelemben. A Marvel kiadó 2007-ben hatalmas sajtófigyelmet generált magának azzal, hogy megölte Amerika kapitányt (aki később azért feltámadt), korábban pedig 1980-ban ölték meg az egyik X-Men-tagot, Jean Greyt (ez a történet nálunk is kijött A Főnix halála címmel). A konkurens DC kiadó 1989-ben megszavaztatta az olvasókkal, hogy Jim Starlin író megölje-e Batman sidekickjét, Robint: a népakarat igen szoros végeredménnyel ugyan, de végül Jason Todd pajszer általi agyonverését követelte ki (a Halál a családban-történet magyarul is megjelent 1990-ben). 92-ben pedig a Denevérember melletti másik húzókaraktert, Supermant nyírta ki átmenetileg a DC (ezt a részt is olvashattuk magyarul).

Aktív és elkaszált Pókember-sorozatok az elmúlt 48 évből

A Marvel az 1963 óta futó Csodálatos Pókember sorozata mellé számos másik, hetente vagy ritkábban megjelenő képregényfüzetben futtatta kedvenc hálószövőjét. Ezek közül az Ultimate Spider-Man főleg a képregényfilmeket kedvelő tinédzser célközönségnek szólt, a Marvel Knights Spider-Man felnőttesebb sztorijai (amiben akár egy alakváltó kurva is felbukkanhatott) már inkább a DC és a Vertigo képregényeit kedvelő, 20 év fölötti korosztályának szóltak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport