no

Gyerekszínészek, akik eltűntek a filmiparból

2011.07.03. 12:25
A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk a felnőttként lecsúszott gyerekszínészekről szóló cikkünket: Macaulay Culkin, Edward Furlong és a Karate Kid után itt van Haley Joel Osment, Jodie Sweetin és a kis Darth Vader, Jake Lloyd is. Kimaradt a gyerekkori kedvence? Írja meg a kommentekben!

1. Jodie Sweetin a Bír-lakból

jodiesweetin 1275189699

Az Olsen ikrekhez hasonlóan a 29 éves Jodie Sweetin is a magyarországi HBO egyik elsőnek megszerzett tévésorozatával, a Bír-lakkal lett ismert 1987 és 95 között, azaz ahogy mondani szokás, a szemünk előtt nőtt fel. A 2009-ben kiadott unSweetined című önéletrajzi könyvében őszintén bevallotta, hogyan lett alkoholista, drogfüggő, kétszeresen elvált anyuka a Bír-lakkal eltöltött, boldog tinédzserévei után. Jodie a 90-es és a 2000-es években néhány tévésorozat-epizódszerepen kívül semmit sem csinált Hollywoodban, és csak 2009-ben kezdett független filmes vígjátékokkal (Redefining Love, Port City) visszakapaszkodni a köztudatba, mérsékelt sikerrel. Az első tönkrement házassága után 2007 és 2010 között a Resident Evil 3 és más B-filmek stábsofőrjével, Cody Herpinnel élt együtt, de tőle is elvált. Díjai: egyetlen Young Artist Award a Bír-lakért.

2. Jake Lloyd a Baljós árnyakból

jake-lloyd

A Baljós árnyak és a Schwarzenegger-féle Hull a pelyhes szőke kisfiújának sem sikerült sztárkarriert csinálnia felnőttként. A midikloriánoktól, jamaikai akcentusú gunganoktól és egyéb agyzsibbasztó marhaságoktól roskadozó, 99-es Csillagok háborúja-előzmény után a ma már 22 éves Jake Lloyd még haknizott pár kört Anakin Skywalker hangjaként néhány videojátékban (Jedi Power Battles, Galactic Battlegrounds, Super BombadRacing), de még csak hardcore Star Wars-kocka sem lett belőle. Egy 2009-es interjújában elárulta: az Episode I. után még elolvasott pár regényt, de már nem hozta lázba különösebben a messzi-messzi galaxis, beiratkozott inkább a chicagói Columbia College filmszakára. A munkássága nem túl érdekes: 2009-ben, 20 évesen produkciós asszisztens volt a Peer Pressure című rövidfilmben, ennyi. Díjai: egyetlen Young Artist Award a Baljós árnyakért.

3. Austin O'Brien Az utolsó akcióhősből

last-action-hero-poster

Jake Lloyd után itt van még egy gyerekszínész, aki vicces Schwarzenegger-filmben játszott: Austin O'Brien a 93-as Az utolsó akcióhős után csak a szörnyű My Girl 2-ben és néhány tévésorozatban kapott főszerepet, az ezredforduló után forgatott filmjei pedig sorra érdektelenségbe fulladtak. Ezek után kész csoda, hogy hasonló sorsú kollégáitól eltérően nem okozott ittasan és bedrogozva autóbalesetet, sőt mentes a sztárallűröktől is. Nemrég végleg rövidfilmes producerkedésre cserélte a színészetet, Nowhere Road című horrorját idén mutatják be. Díjai: három Young Artist Award a Promised Land című tévésorozatért.

4. Alex Winter a Bill és Tedből

billésted450

Keanu Reevesszel és Kiefer Sutherlanddel együtt kezdte építgetni a karrierjét, mégsem lett belőle A-listás sztár. A 65-ös születésű, de még ma is kölyökképű Alex Winter 22 évesen motoros rockvámpírt játszott a Lost Boys című kultikus tinihorrorban, és még 24 évesen sem volt túlkoros (az akkor már szintén nem tizenéves) Keanu mellett a 89-es Bill és Ted oltári kalandjában. Bár Bill és Ted mozifilmes és animációs folytatást is kapott, a sikert csak Reeves tudta dollármilliókra konvertálni, így Winter a 80-as évek rövidfilmes korszaka után másodszor is visszatért a forgatókönyvíráshoz és a rendezéshez (Fever című thrillerére pozitív kritikákat is kapott). Idén állítólag összehozza Keanu Reevesszel a Bill és Ted 3-at, 2012-ben pedig ő rendezi a Kapu című 87-es horror 3D remake-jét. Díjai: egyetlen fesztiváldíj a Freakedért.

5. Haley Joel Osment a Hatodik érzékből

Emlékszünk még a halottakkal és kidobott robotokkal társalgó kisfiúra azokból az időkből, amikor Shayamalan és Spielberg tudott jó filmeket is forgatni? A 99-es Hatodik érzék és a 2001-es Mesterséges értelem sztárja, a kis Haley Joel Osment ma már 23 éves, és természetesen utolérte a tehetségesnek kikiáltott, de elkallódó gyerekszínészek sorsa: az alkohol és a drogok miatt kasszasiker mozifilmek helyett csak sorozatokban kapott epizódszerepeket,  és rajzfilmes szinkronszínészként haknizott. 2006-ban részegen autóbalesetet okozott, ezért 3 év próbaidőre és 60 napos elvonóra ítélte a bíróság. A színész idén a Montana Amazon című fesztiváldíjas redneck road movie-val próbál meg visszakapaszkodni Hollywood élvonalába. Díjai: Saturn-díj, Young Artist Award, Blockbuster Entertainment Award és egy Oscar-jelölés a Hatodik érzékért, 19 további fesztiváltrófea és szakmai díj.