A Cigan Sulík legszemélyesebb filmje

2011.07.06. 12:52

80 ezer belépőt adtak el a 46. nemzetközi filmfesztivál első öt napja alatt Karlovy Varyban. Az idei érdeklődés nagyobb az elmúlt évekénél, magasabb lesz 145-150 ezernél. Karlovy Varyban ugyanis felújították a nyári szabadtéri színházat, és a versenyfilmek egy része a hivatalos bemutató után néhány órával már ott is megtekinthető.

Az izraeli Joseph Madmony Restaurátor című filmje mellett nagy érdeklődés előzi a Cigány című szlovák versenyfilmet, amit a közszolgálati Cseh Televízió támogatásával készített Martin Sulík egy kelet-szlovákiai közösségben élő kamaszról, aki rasszista és kulturális előítéletek falaiba ütközik. A Cigan a legszemélyesebb filmje, mondta a rendező, a szereplők zöme szlovák településeken élő roma.

 Az eredményhirdetést és a díjkiosztót szombaton tartják, a nemzetközi zsűrit Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező vezeti.

A fesztivál elnökének díját az idén Goran Bregovic szerb zenész kapta, aki Emil Kusturica filmjeihez írt kísérőzenét. Ezt az elismerést veheti át pénteken este John Turturro amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező, aki feleségével együtt látogat el a fesztiválra. A fürdővárosba várják még John Malkovichot.

Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvény a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített mustrák közé tartozik.