A világ legjobb trailerei

2011.07.06. 10:54 Módosítva: 2011.09.02. 10:05

A Social Network - A közösségi háló tarolt a múlt pénteken a filmelőzetesek nagy versenyén, a Golden Traileren. A másfél-kétperces videók versenye egyszerre a reklám, a művészet és a szórakoztatás ügyes egyvelege.

A filmtrailerek lassan 100 éve a mozizás izgalmas, reklámként működő, de mégis szórakozásnak is tökéletes kellékei, amik simán eldöntik egy-egy film sorsát. 2004-ben évi 90 millió dollárt költöttek a filmpiacon előzetesek készítésére, egy átlagos trailer 300 ezer forintba került. A nagyobb amerikai filmeknél teaserek és trailerek követik egymást, legutóbb például a Super 8-hoz először olyan előzetest gyártottak, hogy abból semmi nem derült ki, mégis megalapozta a film sikerét. Amerikában már pénzt kérnek a mozik az előzetesek levetítéséért, mert egyszerűen olyan sok van, hogy a versenyben ezt megtehetik könnyedén.

Négy kategóriában is nyert a Social Network David Fincher-film előzetese. A Mátrix 1999-es sikere óta nem vitt egy film sem haza négy díjat a fő kategóriákban. Sikere érthető: a Radiohead Creepjének lassú, kórusban éneklésére vágott, ismerős Facebook-részletek után a pörgős párbeszédek nagyon működnek.

Az előzetes talán túl jól is működött, amennyiben erősebb hangulatot teremtett, mint a David Fincher rendezte film. A fődíjas a Blue Valentine-t, az Eredetet, A király beszédét és Az élet fáját előzte meg a díjazásban. A közösségi háló nyert még a legjobb dráma, a legjobb zene és a legjobb eredeti ötlet kategóriájában.

Akció kategóriában az Eredet nyert. Itt ügyesen találkozik a film keltette feszültség, izgalom, látványvilág és megfejtendő kérdés Christopher Nolan sokak szerint remek, néhányak szerint blöff-szerű mozijával. Mi szerettük a traileről a végefőcímig.

A legjobb animációs előzetes a besztónult mexikói kaméleonról szóló Rango nyert. A filmnél itt is ezerszer érdekesebb a teaser, a filmen én megőrültem.

A Mark Wahlberggel és Will Ferrell főszereplésével készült Pocsék Police vitte el a legjobb vígjáték előzetesért járó díjat.

A legjobb nyári blockbusternek járó díjat a Transformers 3-nak adták. Michael Bay rendezési képessége úgyis olyan, mintha hosszú trailerekben gondolkodna. De megelőzte a Cowboyok és űrlényeket, A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken című filmet és a Super 8-at is.

A 2010-es cannes-i filmfesztivál óta az egyik kedvencem a Blue Valentine című csodás és szomorú romantikus dráma Ryan Gosling főszereplésével. Most a legjobb romantikus előzetes kategóriájában győzött.

A fekete hattyú előzetese nyert thriller kategóriában. A Natalie Portmannek Oscart hozó film előzetesében van a híres leszbicsók is, hogy mást ne is mondjunk.

A cannes-i Aranypálmát bezsebelő, ritkán, de eredményesen filmező Terrence Malick Az élet fája című filmjének előzetes nyert a független filmek kategóriájában. Megelőzte a Nyomás alatt, a Winter's Bone és hippikolóniát bemutató Martha Marcy May Marlene című filmet is.

A leprosztóbb trailer kategóriában a Hobo with a shotgun című film nyert, megelőzve például a Machetét és a Piranha 3D-t. Nem csodálkozunk.