Őszre halasztják a filmtörvény módosítását

2011.07.08. 10:14

A Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása miatt is módosítandó filmtörvény-javaslatot Rogán Antal visszavonta, így nem nyújtották be a szerdai kormányülésen. Az Indexnek a fideszes képviselő a döntést azzal indokolta, hogy ez egy részleges módosító javaslat lett volna, ehelyett ősszel egy átfogó törvénymódosító javaslat benyújtását tervezi.

A törvénymódosítás a filmfinanszírozásért eddig felelős Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) megszűnése miatt szükséges. Bár kormányhatározat mondja ki az MMKA megszüntetését, de a 800 gyártási szerződés és ötmilliárdnyi banki kölcsön felszámolása miatt ez még akkor is hónapokig elhúzódhat, ha igazak a hírek, hogy a Nefmi és a filmalap heteken belül megegyezik a bankokkal. Jelen esetben mindenesetre hat bank perli az alapítványt.

A leosztás szerint a filmalap az idei 1,6 milliárdos költségvetéséből támogatná a hozzá benyújtott forgatókönyvek, filmtervek közül az 5 tagú Filmszakmai Döntőbizottság által támogatandónak ítélt egész estés játékfilm, animációs film és dokumentumfilm forgatókönyvek és filmtervek fejlesztését, a filmek gyártását és igény szerint a filmek forgalmazásához pályázati rendszerben marketingtámogatást is nyújthat.

A MMKA feladatai közül például az artfilmek terjesztésének és a magyar filmek terjesztésének állami támogatása jelen állás szerint a 800 millió forintos kerettel gazdálkodó Nemzetierőforrás-minisztériumhoz (Nefmi) kerülhet, ami szintén támogat a keretéből magyar filmeket, sőt már el is kezdte a támogatást.