6 milliárdot fordíthatnak filmes tartozásra

2011.07.12. 12:45

Majdnem hatmilliárdot kapott a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) a Mozgókép Közalapítvány (MMKA) tartozásállományának megvásárlására és a filmipar megújítására az erről szóló eheti kormányhatározat szerint.

A megszüntetendő filmes alapítvány által felhalmozott banki tartozás 5,1 milliárd. A hitelbe adott állami támogatásért maguk a filmes produkciós cégek vállaltak felelősséget, ami 49 céget és hat bankot érintett. Így a cégekkel és a bankokkal egyenként tárgyalt és tárgyal a filmalap. Most a finanszírozás hátteréről született döntés.

Egyrészt 3,5 milliárd forint támogatást kap az NGM fejezetében lévő Szervezetátalakítási alap elõirányzatból. A zrt. a támogatás teljes összegét jogosult elõlegként megkapni, azonnali hatállyal.

Emellett az alapítvány idei, 1,034 milliárdos keretéből megmaradt 970 milliót is az MMKA kötelezettségállományának rendezésére fordíthatja a filmalap.

Harmadrészt a nemzeti filmipar megújítása és az MMKA tartozásállományának megvásárlása érdekében másfélmilliárd forintot csoportosítanak még át az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kifizetések jogcím javára, a pénz forrása pedig a Miniszterelnökség fejezet rendkívüli kormányzati intézkedések cím.

Az MNF Közhasznú Nonprofit Zrt-t a Cégbíróságon június elsején, húszmillió forint tőkével jegyezték be, a zárolás után maradt 1,625 milliárd forint éves működési kerettel. Június közepén döntött a kormány a filmfinanszírozásért eddig felelős Mozgókép Közalapítvány jogutód nélküli megszüntetéséről.