Nyit a geekmennyország

2011.07.21. 18:17

Csütörtökön kezdődött San Diegóban az elképesztően népszerű Comic Con, ami képregényvásárnak indult, de az utóbbi években az egyik legfontosabb tévés és filmes eseménnyé nőtte ki magát. Nemcsak a geekek életét határozza meg, hanem mindenkiét, akit kicsit is érdekel a képregény, a scifi és a sikerfilmek.

A Comic Con jó ideig megmaradt a sci-fi, fantasy, horror zsánerek szubkulturális olvasztótégelyének. 1984-ben elképzelhetetlen volt, hogy egy iskolai énekkarról szóló sorozat szereplői és készítői részt vegyenek a találkozón. A geekek azonban lelkes tévéfüggők, és nemcsak szuperhősös képregényeket vásárolnak, hanem megnézik a Castle vagy a Glee legújabb epizódjait is, blogolnak róluk, és hírüket viszik az egyre dagadó létszámú közösségben, amelynek tagjai életükben legalább egyszer elzarándokolnak San Diegóba, mint a muzulmánok Mekkába.

Idén 76 tévésorozat mellett Spielberg Tintinjéről, Robert Rodriguez új és titkos munkáiról, Steven Soderbergh MMA-bajnok szupercsajjal készített akciófilmjéről is új benyomásokat szerezhetünk, és végre kiderülhet, miért forgatják újra Colin Farrellel az Emlékmást.

A rendezvény bejárata 1982-ben.
A rendezvény bejárata 1982-ben.

A kaliforniai San Diegóban 1970 óta rendezik meg a Comic Cont, ami eredetileg a képregénybuzik szórakoztatására jött létre. Óriásira nőtt: tavaly már 130 ezren voltak a négynapos rendezvényen. Popkulturális szerepe már sokkal nagyobb, meghatározó a film- és tévévilágban is. A fesztivál tele van előadásokkal, workshopokkal, szemináriumokkal, idén az egyik nagyon várt beszélgetés a Vasember rendezője, John Favreau és a Hellboy 2-t jegyző Guillermo Del Toro között lesz. És persze ezen a rendezvényen mutatnak be a képregényektől, a videojátékokon át mindent, ami valahogy kapcsolódik a geekséghez.

A legnagyobb durranás, történjen akármi, Steven Spielberg eljövetele lesz. Hiába rendez évtizedek óta a Comic Con közönsége számára is érdekes filmeket, most először lesz a rendezvény vendége. A 64 éves rendezőt, aki utoljára 2008-ban, az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságával került mozikba, rögtön egy díjjal jutalmazzák. A készülő, decemberben moziba kerülő Tintinből is vetítenek részleteket. A kultikus belga képregényből készülő mozi előzetese elég meggyőző:

A Tintin producere, Peter Jackson hosszú előkészítés és tötymörgés után elkezdte forgatni A gyűrűk ura-trilógia előzményét, a Hobbitot, ezért sok rajongó várta, hogy itt kapnak valami ízelítőt. A rendező a Facebook-oldalán előre megírta, bár a stúdiója szerette volna, de ő egyáltalán nem, mert nem akar csalódást okozni. Az örömhöz meg még nem forgattak eleget. 2012-ben jön az első, 2013-ban a második rész.

Robert Rodriguez is betekintést enged új filmterveibe, a legutóbbi titkos projektjéből itt fog vetíteni. Francis Ford Coppola részleteket vetít a TWIXT című új mozijából, aminek Val Kilmer és Elle Fanning a főszereplői. A horroríró egy kisvárosba érkezik, ahol gyilkossági ügybe keveredik. Coppola horrort kever thrillerrel, állítólag Edgar Allen Poe stílusában. A híres író főművéből, A hollóból John Cusack főszereplésével készült film, többek között nálunk is forgatott a stáb, most végre megtudhatjuk, hogy sikerült.

000 GYI0061111930

Különösen izgalmas lesz Steven Soderbergh új akciófilmje, a Haywire az átvert, bosszúálló titkos ügynökről. A pompás névsor így néz ki: Michael Fassbender, Ewan McGregor, Antonio Banderas, Mathieu Kassovitz. A főszerepet egy csodás és erős nő, az MMA-ban nevelkedett Gina Carano alakítja, aki egy tévéműsorban megfojtja a műsorvezetőt. 2012. január környékén érkezik a mozikba a nálunk szerencsésebb helyeken.

A Sony több nagy projektjét bemutatja San Diegóban. A csodálatos Pókember Andrew Garfield és Emma Stone főszereplésével 3D-ben érkezik jövő nyáron, a teaser ügyesen sikerült, a korábbi, puhány Peter Parkerre ráfér, hogy új erőre kapjon. Felvonul az új Emlékmás teljes stábja, ami azért jó hír, mert jó lenne végre valami biztatót hallani a klasszikus scifi remake-jének tervéről. A kikerült képek ugyanis eddig csak elbizonytalanítottak minket, ahogy sokakat is az interneten.

Persze vannak nagy filmstúdiók, akik az utolsó pillanatig titkolóznak, ilyen a 20th Century Fox is. A korábbi években olyan sikereket hoztak el, mint A függetlenség napja, az Avatar. Most a következő időszak jelentős filmjeiből mutatnak be részleteket, vagyis mindenképp érdemes várni.

000 GYI0061112450

A fesztiválon kicsit kaserolják a Cannes-ban nagyon szeretett Drive című mozit, amiben Ryan Gosling csendes autószerelőből, titkos rablóból még csendesebb és agresszívabb szerelmessé válik. Nicolas Winding Refn filmjén többször meglepődtünk, párszor felnevettünk, összességében rajongtunk érte.

Exkluzív anyagokat ígértek a Twilight Saga új epizódjából, a Hajnalhasadásból is, ami a regényfolyam utolsó része, ezért ugyanúgy szétbontottak, ahogy a Harry Potter és a halál ereklyéit. Ha már fantasy: a csillagok állása és a geopolitikai helyzet összejátszása miatt több Hófehérke is készül párhuzamosan.

Hetvenhat tévésorozat

Nőtt az évek során a megjelenő tévésorozatok, színészek és sorozatkészítők száma is. Míg a nyolcvanas években a Star Trek mellett csak elvétve lehetett tévés produkciókat találni San Diegóban, mostanára ember legyen a talpán, aki úgy tud hat lépést tenni a találkozónak helyt adó épületben, hogy nem botlik bele egy sorozatszereplőbe vagy annak öltözött rajongóba.

A stúdiók istenigazából a Lost 2004-es sikere után kaptak rá a Con ízére, és kezdték tudatosan felépített médiakampánnyal betolni minden terméküket a rendezvényre, köztük olyanokat is, melyeknek semmi keresnivalójuk nincs a Ferengi-álarcos rajongók között.

A Comic Con tévés csajai.
A Comic Con tévés csajai.

Az idei felhozatal igen népes lesz, a négynapos rendezvény alatt 76 (!) tévésorozat képviselteti magát valamilyen formában. Itt mutatják be a Locke&Key című pilotot is, amiből végül nem kért sorozatot a Fox, de ha a Comic Conon jól fogadja a közönség, egy másik adónak el lehet esetleg passzolni (a találkozón részt vevő producerek és stúdiófőnökök ide is üzletelni jönnek, nem szórakozni).

Nem ez lesz az egyetlen premier, a Terra Nova kétrészes pilotja és az Alcatraz is San Diegóban debütál majd, emellett a sorozatok szereplői és készítői kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt, válaszolnak a legidiótább rajongói kérdésekre is, és autogramot osztogatnak, elvegyülnek a nézők között, és próbálnak egy kis ideig nem celebként viselkedni.

Az idei Comic Con tévés szempontból legérdekesebb eseményei: az Awake pilot bemutatója, Dexter-panel a főszereplőkkel, Trónok harca-panel George R.R, Martn írói moderálásával, a Locke&Key pilot bemutatója, True Blood-panel Alan Ball készítő vezetésével, az Alcatraz pilot bemutatója, a Fringe-panel, a Grimm, a Terra Nova, a Person of Interest és a Secret Circle-pilot bemutatója. Emellett a Walking Dead szereplőinek panelje, valamint a Doctor Who készítőinek előadása, ami után a résztvevők belenézhetnek a sorozat nyár végén érkező új epizódjaiba is.