Új filmet rendez a 102 éves rendezőmatuzsálem

2011.07.27. 12:12
Manoel de Oliveira
Manoel de Oliveira

Raul Brandao portugál író egyik színdarabját adaptálja filmvászonra az 1908-ban született Manoel de Oliveira. A 102 éves rendező szeptemberben, Párizsban kezdi el a forgatást, a főbb szerepeket Michel Piccoli és felesége, Ludivine Clerc, valamint a rendező unokája, Ricardo Trepa játssza majd.

A portugál rendező Szeszélyes szőke című filmje tavaly került a magyar mozikba, kritikusunk szerint Oliveira korántsem szenved aggkori szenilitásban. A munkamániás rendező saját bevallása szerint a 90-es évek óta második kamaszkorát éli, azóta minden évben készít egy filmet. A visszavonulás gondolata idős kora ellenére sem foglalkoztatja. "Ha pihennék, meghalnék" - mondta egy alkalommal a rendező, akit 2009-ben életműdíjjal tüntettek ki a Berlinalén.

Pályafutása 1930-ban kezdődött, első munkája egy némafilm volt a Duoro folyóról, azóta több mint ötven nagyjátékfilmet és dokumentumfilmet forgatott. Legutóbbi munkája, az Angelica különös története a 2010-es cannes-i filmfesztiválon mutatkozott be. Az elmúlt évtizedekben több mint negyven elismerést kapott, beleértve a zsűri díját a cannes-i filmfesztiválon A levél című munkájáért.