A verdák, James Bond és a benzinlobbi

2011.07.28. 18:12

Az elmúlt premierben szűkös hetek után végre megint válogathatunk a premierfilmek közül. A Verdákkal nagyot nem tévedhetünk, az első részt és a Toy Storykat is jegyző rendező ügyes. Harsány fekete komédia is van sok jó színésszel, és egy nimfomán Jennifer Anistonnal. Ken Loach még tavaly gondolt valamit az iraki háborúról, idén megnézhetjük, pontosan mit.

Verdák 2.

A 25 éves Pixar 12. nagyjátékfilmje a Verdák 2., amiben Villám McQueen ezúttal három világvárost, Tokiót, Párizst és Londont, végül természetesen Kipufogófürdőt érintő nagyszabású autóversenyen, a Földgolyó Futamon vesz részt, megspékelve egy James Bond-szerű, a benzinlobbi ármánykodásairól szóló kémtörténettel. Villám McQueen nagy ellenfele most egy olasz bajnok, bizonyos Francesco Verdasco. A 2006-os Verdák 462 millió dollárt hozott annak idején, megkapta a legjobb animációs film Aranyglóbusz-díját, valamint begyűjtött két Oscar-jelölést. A Verdák 2. elé kisjátékfilmet is ad a Pixar, a Hawaii vakációt, ami az eddigi három Toy Story-rész kiegészítőtörténete: Barbie és Ken nyaralása Woody, Buzz és a többiek asszisztálásával.

Förtelmes főnökök

Három főnök-típus közül eggyel mindenki találkozott már pályája során: a pszichopata, a drogos bunkó és a nimfomán. Ez utóbbival különösebben amúgy nincs baj, ha Jennifer Aniston alakítja. A főnök-beosztott viszonyról forgatot Seth Gordon rendező eddig a nem túl emlékezetes, Reese Witherspoon és Vince Vaughn főszereplésével készült vígjátékot, a Négy karácsonyt rendezte. Most mégis nagyon szórakoztató mozit készített. A Förtelmes főnökök bemutatója óta 91 millió dollárt hozott a 35 milliós költségvetésére. A főszerepben jó tévészínészek játszanak, mint a Felhőtlen Philadelphiából ismert Charlie Day, a Saturday Night Live állandó szereplője, Jason Sudeikis,  valamint Jason Bateman, aki közben a moziban is befutott. Az ún. mellékszereplők teszik igazán viccessé és harsánnyá a vígjátékot. Kevin Spacey igazi rohadék és élvezi, Jennifer Aniston imádja és vágyja a péniszt, míg a kopasz-pocakos, rendkívül tapló Colin Farrell kokainozik.

Halál sugárút

Az általában elég izgalmas filmeket jegyző Ken Loach úgy érezte, van mondanivalója az iraki helyzetről. Cannes-ba is elvitt filmjének két főszereplője, Fergus és Frankie elválaszthatatlan barátok gyerekkoruk óta. Mindketten katonák egy ideig. Ferguson kilép és biztonsági céget alapít, évekkel később Frankie meghal Irakban, a címet is adó Halál sugárúton, ami a bagdadi repteret köti össze a Zöld zónával. Ferguson nyomozni kezd Frankie halála után. A kritikák 71 százalékos átlagot hoztak a rottentomatoes gyűjtőoldal szerint, mi is szerettük, bár a szerelmi szálat elhagytuk volna.

Amador

Egy spanyol filmet is bemutatnak a héten a Cirkóban. Marcella boldogtalan házasságban él és megélhetési problémákkal küzd, ezért elvállalja, hogy gondoskodik egy öreg úrról, Amadorról. A kezdeti nehézségek után barátság alakul ki közöttük, majd Amador meghal. Marcella közben megismerkedik egy az Amadorhoz rendszeresen járó prostituálttal. Spanyolnak hagzik, és az is.